Sven och Anne Norup på Norups gård prisades för sitt innovativa arbete.FOTO: PETER PAULSSON

Norup fick ta emot innovationspriset

KNISLINGE Norups gård tog hem årets innovationspris.
– Det var överraskande. Och väldigt roligt och hedrande, säger Sven Norup.

Sex företag i nordöstra Skåne var nominerade till priset, som delades ut av Krinova incubator & science park och Skåne nordost i samband med Sveriges bästa näringslivsdag på måndagskvällen.
Priset ”belönar innovativt företagande och idéer som visar hur nya möjligheter och kreativa lösningar kan omsättas i praktiken”.
Och det var alltså Norups gård som tog hem innovationspriset den här gången.
– Det var vi inte beredda på. Det var ju ett fantastiskt startfält, säger Norup och berömmer de övriga nominerade företagen.
– Men det känns givetvis väldigt bra. Hedrande och roligt inte minst för våra medarbetare.

Vad är det som driver er att jobba innovativt och hela tiden utveckla verksamheten?
– När jag var yngre fick jag alltid fria händer i verkstaden, min far uppmuntrade mig att hitta egna och nya lösningar. Sen leder ofta det ena till det andra. När det gäller problemlösning och krislösning har vi märkt att det ofta funkar att hitta lösningar när man är absolut tvungen.

Några planer på att slå av på takten har inte Norup. Nya, innovativa lösningar är på gång.
– Ja, det hoppas vi, säger Norup.

Kan du ge något exempel på något som ni har på gång?
– Vi jobbar med att ta fram en apparat som applicerar långsamverkande gödning. Det är en liten manick som sitter på planteringsröret. Den har testats på lantbruksuniversitetet och resultaten visar att tillväxten de två första åren i granplantans liv ökar samt att den klarar insektsangrepp bättre så att man kan minska på kemianvändningen, berättar Sven Norup.

De fem övriga företagen som var nominerade till årets innovationspris i nordöstra Skåne var:
SvB Tyringe (Hässleholms kommun), Häggenäs Sjukhem (Hörby kommun), Hypro (Osby kommun), Ifö Center (Bromölla kommun) och MISO (Kristianstads kommun).

FAKTA/Motiveringen.
Norups gård vann med motiveringen: ”Med utgångspunkt i hundraårig lantbruksverksamhet, nyfikenhet, kreativitet och ett obändigt entreprenörskap har Norups Gård utvecklats till ett modernt och innovativt miljöföretag i dess rätta bemärkelse. Traditionellt lantbruk har vidareutvecklats och står idag på flera ben i teknikens framkant. Med utgångspunkt i den egna gårdens behov, förutsättning och utvecklingspotential har innovativa produkter och tjänster utvecklats och tagits till en både nationell och internationell marknad. Idag producerar och levererar Norups Gård bland annat containerbaserade mejerier, biodieselanläggningar och biogasanläggningar.
Energilösningar baserade på stirlingmotorn är nyare tillskott i produktfloran. Innovation och tillväxt i företaget har möjliggjorts genom ett entreprenöriellt företagande och ekonomiskt förankrad innovationstakt.”

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...