Leif Hylander, informationsbefäl vid räddningstjänsten, på plats vid ledningsplatsen vid Åbuamossen utanför Hästvedavid vårens storbrand. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Leif Hylander hembjuden till kungen

PERSTORP Räddningschef Leif Hylander får kliva ur uniformen och ta på sig kostym i stället. På fredag ska nämligen han och frun Yvonne hälsa på kungen.
– Skorna är putsade, konstaterar Leif.

Motivering

”Leif Hylander har en lång bakgrund inom räddningstjänsten och anses vara en av Sveriges främsta kemexperter inom räddningstjänsten med erfarenhet av flera 100 olyckor med kemikalier och farlig gods i hela landet. Han har också varit med och planerat några EU- och NATO-övningar mot bland annat terrorism. Räddningstjänsten i Perstorp utsågs till Sveriges näst snabbaste räddningstjänst i år. När bränderna rasade utanför Hästveda i södra Sverige i april i år hade Leif rollen som informationsbefäl för räddningstjänsten och var ofta den som uttalade sig i media.”

Tre skåningar med respektive har bjudits in för att medverka i årets Sverigemiddag på Stockholms slott. Det handlar om fotbollslandslagets kapten Andreas Granqvist, polisområdeschefen Stefan Sinteus – och så räddningschefen Leif Hylander.
– Någon säger att jag har gjort något bra och det är såklart jättekul. Landshövdingen har nominerat oss, men sedan är det hovet som väljer ut vilka som får komma, säger Leif Hylander.
Tidigare i veckan var Leif och Yvonne, tillsammans med övriga inbjudna skåningar, på en sittning med landshövdingen Anneli Hulthén.
– Man får ju ha lite allmänna regler. Det är inte tillåtet att fotografera kungen även om han har sås på hakan, då åker man nog ut, skrattar Leif.

Sverigemiddagen arrangeras för sjunde gången i ordningen och är ett sätt att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser för länet. I motiveringen till Leif Hylander går att läsa om hans kemexpertis, insatser under Hästvedabränderna, och att Perstorp är Sveriges näst snabbaste räddningstjänst.
I fjol var det totalt runt 170 personer inbjudna från hela landet.
– Vi har fått lite info om hur det ska gå till med tider och sådant. Kungaparet med familj tar emot och hälsar enskilt på var och en, och sedan sitter man vid många runda bord med någon från hovet vid varje.
Bordsplaceringen får de dock inte ta del av förrän när det är dags.
– Har man tur får man sitta med någon av de närmaste i kungafamiljen.

Någon önskeperson?
– Prins Carl Philip med hans motorintresse och allt, där hade det nog varit enkelt att hitta något att prata om. Men det kvittar egentligen.

Det hela började för lite mer än en månad sedan.
– Yvonne var och hämtade posten och där var ett brev där det stid ”Kungliga hovstaten och slottet Stockholm”. Yvonne frågade vad det var och jag skojade om att ”vad är det nu han vill”, skrattar Leif.
Tidigt på fredag går färden till Stockholm. Middagen börjar vid 19.

Motivering

”Leif Hylander har en lång bakgrund inom räddningstjänsten och anses vara en av Sveriges främsta kemexperter inom räddningstjänsten med erfarenhet av flera 100 olyckor med kemikalier och farlig gods i hela landet. Han har också varit med och planerat några EU- och NATO-övningar mot bland annat terrorism. Räddningstjänsten i Perstorp utsågs till Sveriges näst snabbaste räddningstjänst i år. När bränderna rasade utanför Hästveda i södra Sverige i april i år hade Leif rollen som informationsbefäl för räddningstjänsten och var ofta den som uttalade sig i media.”

Dagens fråga

Har du längtat efter skidsäsongen på tv?

Loading ... Loading ...