Foto Hasse Holmberg / TT

Hösten har fått förhinder

väder Efter några höstliga dagar är det nu dags att plocka fram solstolen och paraplydrinkarna igen; sommaren gör comeback.
Eller ja, i alla fall den meteorologiska sommaren.

Ni vet hur det är. För att vi ska byta årstid krävs att de meteorologiska kriterierna är uppfyllda under sju på varandra följande dygn.
Kriterierna för hösten är i skrivande stund, vid lunchtid på torsdagen, uppfyllda i de innersta och södra delarna av Skåne och de har så varit i ett par dagar. Och kommer så att förbli även under dagen på fredagen men sedan vänder det.
– Hösten nollställs i och med att det blir varmare temperaturer till helgen, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

Det har som sagt varit kallt i några dagar och det finns till och med uppgifter om att det förekommit frost på Österlen även om det inte är något som SMHI kunnat bekräfta. Kylan håller i sig under natten till fredagen när temperaturerna kan krypa ned mot nollan.
– Under fredagsförmiddagen kryper det in lite moln och sedan blir det mest molnigt under dagen och temperaturer på 12, 13 grader. Närmast kusten kan det bli 14 grader, säger Max Lindberg Stoltz.
Vinden blir måttlig under fredagen. Även lördagen blir inledningsvis mest molnig men det klarnar upp under början av eftermiddagen.
– Sedan blir det mest soligt och temperaturer närmare sexton till arton grader.

Under natten mot söndagen bildas dimma över hela Skåne som håller i sig fram till morgonen.
– När solen går upp bränner den bort dimman.
Söndagstemperaturen hamnar i nivå med lördagens och även under nästa vecka blir det för årstiden förhållandevis angenämna temperaturer på runt femton grader även om det efter en solig måndag blir mer ostadigt väder.
– Men temperaturerna börjar sjunka igen mot veckoslutet, säger Max Lindberg Stoltz.