Annons

Wallentheim förstår internkritiken

Hässleholm • Publicerad 19 september 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
– Statsbudgeten är en kompromiss med inslag som det är svårt för S att smälta, säger Lena Wallentheim (S).   Arkivbild.
– Statsbudgeten är en kompromiss med inslag som det är svårt för S att smälta, säger Lena Wallentheim (S). Arkivbild.

De sex miljarder som försvinner med den slopade värnskatten hade Lena Wallentheim helst sett gått till kommunerna, som står inför stora utmaningar och nya behov.

– Men ska man få igenom något av de egna frågorna så måste man ge och ta. Vi ser ju hur oerhört svårt det är att skapa starka majoriteter och jag tror att vi kommer att få se mer av det i framtiden.

Annons

Lena Wallentheim vet att många socialdemokrater upplever vilsenhet när hjärtefrågor offras på kompromissernas altare.

– Därför är det viktigt för socialdemokraterna att tala om att vi inte står bakom slopandet av värnskatten och sänkta arbetsgivaravgifter men att vi även får igenom andra delar av vår politik utan att få stryk av KD, M och SD.

Socialdemokraterna har fått igenom en mångmiljardsatsning på bidrag till välfärden i kommunerna, förstärkt ekonomi för pensionärerna och ett jobbpaket, som dämpar smällen efter den stora neddragningen av arbetsförmedlingen.

Lena Wallentheim är däremot besviken på att regeringen inte kompenserar kommuner med stor flyktingmottagning.

– Vi måste fortsätta att trycka på att bidraget till flyktingar måste ges längre än två år. Många klarar inte att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed skaffa sig en bostad inom den tiden. Vi måste tydliggöra för regeringen att vi behöver en förstärkning av bidraget, understryker Lena Wallentheim.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons