Leif Hylander. Foto: Johan Nilsson / TT

Hade drottningen som bordsdam på middagen

Perstorp Varje år sedan 2013 anordnar svenska kungahuset en Sverigemiddag för att uppmärksamma svenska insatser. En av de inbjudna i år var räddningschefen i Perstorp, Leif Hylander, som fick sitta vid drottningens bord.

I fredags var det dags för den stora middagen. Landshövding Anneli Hulthén, fotbollsspelaren Andreas Granqvist, polismästare Stefan Sintéus samt räddningschef Leif Hylander var de från Skåne som blivit inbjudna till middag med kungafamiljen.
– Det är klart att det var spännande. Vi i skånegänget träffades en stund innan och gick dit tillsammans. Då fick man ett välkomstbrev och sin bordsplacering, jag fick bord 11, men där stod inte mycket mer än så. Sedan fick man hälsa på kungaparet och Victoria och Daniel och sedan gick blev det mingel och champagne innan middagen.

När Leif Hylander slutligen kom till sitt bord såg han att en plats stod tom. Så småningom fick han reda på att det var där som drottningen skulle sitta.
– Då blev man lite paff. Man ifrågasatte lite omdömet på vem fasen som placerat mig där, säger han med ett skratt.

Hylander placerades dessutom precis bredvid drottning Silvia.
– Hon var välinformerad och påläst om vem hon hade på sin högersida och hade en hel del frågor om vårt arbete och det som vi gör. Det är ju inte bara för Perstorp som vi jobbar, utan vi jobbar för hela landet när det gäller vår kompetens mot olyckor med farliga ämnen, säger Leif Hylander.

Andra samtalsämnen som behandlades var bland annat barnbarn.
– Och vi pratade även om att vi faktiskt varit på slottet tidigare men då i tjänsten. I samband med att flickorna på slottet gift sig finns det ju en säkerhetsorganisation kring det och då har vi funnits med som en del i det. Det var hon också intresserad av. Så vi pratade mest lite familj och lite om jobben.

Omkring 180 gäster hade bjudits in till middagen på slottet.
– Det var väldigt god mat. En annan som är lite av en köttoman trivdes ju med helstekt oxfilé och päremos som man säger på skånska, men potatispuré när man kommer till sådana tillställningar.
Var du nervös?
– Nej, det kan jag inte påstå, man blir mest lite förvånad över att man ska sitta där. Har man hållit på i mer än 40 år i räddningstjänst så har man haft sina överraskningar. Man står rätt så stadigt i marken.

Har du något speciellt minne från kvällen som du kommer att bära med dig?
– Nej, inte direkt, det är mer helheten. Mötet med drottningen var väldigt trevligt, hon var lättpratad. Och slottet i sig är ju jättevackert. När man kommer in i salarna och ser alla tak- och väggmålningar, det är fantastiskt vackert. Och det var en enorm uppassning i samband med maten, man hann knappt ta en klunk innan någon hällde upp nytt. Det är ett minne för livet.

Att träffa de övriga skåningarna var också en positiv upplevelser menar Leif Hylander.
– Ja, och sen blev det ju jackpott på Skåne för Stefan Sintéus fick sitta vid kungens bord och ”Granen” vid Victorias bord. Vi var väl representerade om man säger som så.

Läs mer:

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...