Carl-Johan Sonesson undrar om Fritzon inte vill utreda?
Henrik Fritzon undrar om M vill förstatliga skånevården?

S pressar M om förstatligad vård

Skåne Fem tunga moderater med regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) vill utreda huvudmannaskapet för hela den svenska sjukvården. Nu undrar oppositionsledaren Henrik Fritzon (S) om Sonesson vill att staten tar över ansvaret för sjukvården från regionen.

Partiledare Ulf Kristersson, Camilla Waltersson, socialpolitisk talesperson, Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm, Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland och Carl-Johan Sonesson skriver på söndagens DN Debatt att de inför höstens partistämma föreslår att det utreds om staten ska ta över delar av ansvaret för hälso- och sjukvården för att få en ökad jämlik vård i landet.
Bland annat vill Moderaterna att huvudmannaskapet för hela den kommunala och regionala hälso- och sjukvården ska utredas.

Henrik Fritzon tycker det är ödmjukt av Carl-Johan Sonesson att medge att operationsköerna ökar och ekonomin är dålig, trots skattehöjning.
– Samtidigt måste nog många väljare undra över de skånska moderaternas agerande, som kommer mindre än ett år efter att de tillträtt när de föreslår att någon annan ska ta över ansvaret för sjukvården.
Carl-Johan Sonesson kontrar med en motfråga till Henrik Fritzon:
– Finns det problem, är du då motståndare till att titta på frågor som syftar till lösningar?

Carl-Johan Sonesson förklarar att vårdens tillgänglighet måste öka.
– Det betyder att man inte ska behöva köa för att få vård. Till det behövs en höjd effektivitet och produktivitet inom svensk hälso- och sjukvård, utan att tumma på kvaliteten. Därför vill vi tillsätta en grupp som får lång tid på sig att utreda grunden för hela sjukvården. Vi har universitetssjukhus som går med ständiga underskott. Vi ser problem med ojämlik vård i landet, förutsättningarna är olika, förklarar Carl-Johan Sonesson.

Det finns två linjer inom Moderaterna där den ena förespråkar ett förstatligande av all sjukvård och den andra som vill behålla dagens regioner med vissa förändringar.
– Istället för att säga ja, eller nej, ska vi vrida och vända på allt förutsättningslöst.

Vilken linje förespråkar du?
– Frågan är om vi kan strukturera om vården. Kanske vi ska ha ännu mer riksvård mot i dag inom ramen för regionerna. Det är viktigt att den långsiktiga finansieringen säkras. Det kan kräva prioriteringar.

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...