Ebbe Persson fyller på söndag 85 år. Arkiv: Abigail Sykes

Jubilaren som spårar i Vittsjö

Under 54 år skrev han i Norra Skåne – men numera är internet hans forum. Söndagen den 29 september fyller mångsysslaren och hembygdsvännen Ebbe Persson i Vittsjö 85 år.

Bondsonen Ebbe från byn Hästhult väster om Vittsjö var troligen den allra första journalisten, som skrev om politikern Gustav Fridolin och terrorexperten Magnus Ranstorp.
Redaktör Persson var säker på att en mycket ung Fridolin skulle hamna i både riksdagen och regeringen. För Ranstorp trodde Ebbe väldigt tidigt att ett allmänt kändisskap väntade.

85-åringen har varit hemmadräng, sågverksarbetare, bilskollärare, industrijobbare, lastbilschaufför, skolbussförare, fritidsbonde, hembygdsforskare med mera. Teori och praktik har växlat.
– Allra roligast var det nog, när jag på Norra Skånes redaktion i Hässleholm, gjorde landsbygdssidor.
– Då tog man bilen och åkte ut för att träffa folk i byarna och sedan skriva om jordbruk, jakt, skogsbruk, husdjur och annat. Vilket trevligt jobb jag hade, försäkrar Ebbe Persson, som bara var 18 år ung, när han skrev sin allra första notis i Norra Skåne.
Han var också polis- och tingsreporter på tidningen och byggde upp ett stort kontaktnät inom rättsväsendet. Tidigare var Ebbe Persson lokalredaktör i Tyringe.

Blivande hustrun Margit växte upp vid Röke. Makarna byggde hus i Vittsjö samhälle. De har fått två barn och två barnbarn.
Som månskensbonde har Ebbe skött både sitt föräldrahem i Hästhult och Margits hem vid Röke, men nu har han trappat ner på det fysiska jobbet.
– Fotbollsdamerna från Vittsjö gör verkligen fin PR för kulturorten här, försäkrar reportern, som är mycket historieintresserad. Det har Gustav Fridolin också gjort.
Jubilaren var länge ordförande i Wittsjö hembygdsförening. Han drog även igång årsboken.

Under 1 770 veckor har Ebbe Persson hunnit med veckokrönikan ”Spårat i Vittsjö”, antingen i Norra Skåne eller på nätet. 75 pärmar med Vittsjö-material finns samlade. 2 073 händelser i bygden under 1 011 år har dokumenterats i en särskild skrift.
Numera skriver Ebbe på vittsjobjarnum.nu.
– Det känns roligt att skriva på nätet. Jag jobbar vidare så länge jag orkar, försäkrar 85-åringen.