Annons

Koreansk höst på Wanås

Östra Göinge • Publicerad 28 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Bong. Bang. Dong. Var­je gång trä­pend­la­rna slår emot nå­gon av lerkrukorna bildas ett nytt ljud. Ef­ter­hand växer en ore­gel­bun­den ryt­misk me­lo­di fram, med in­slag av både lugn och spän­ning. En me­lo­di som fyller upp den stora lo­gen på Wan­ås.

Ljud­in­stal­la­tion har konst­nären döpt till Swing Jam och en given in­spi­ra­tions­käl­la torde ha varit gong­gong-trum­man, som inte minst an­vänds inom me­di­ta­tions­öv­ningar.

Annons

Konst­nären, 30-åriga ko­re­ans­kan Kyung-Jin Cho, med­ger att gong­gong-trum­man funnits med på ett hörn. Men den främs­ta in­spi­ra­tions­käl­lan, be­rät­tar hon, var en jord­bäv­ning som drabbade hem­staden Seoul 2016.

– Jag var på 18:e vå­ningen i en lä­gen­het när det hände. När man sitter där un­der en jord­bäv­ning kan man inte ta sig ut. Det var en skrämmande upp­le­vel­se som verk­li­gen fick mig att inse na­turens kraft och män­ni­skans oför­må­ga att kon­trol­lera den. Swing Jam är ett för­sök att skapa en bild av den upp­le­vel­sen, säger hon.

Swing Jam började hon ar­beta med 2017 i sam­band med att hon avlade ex­a­men på Konstfack i Stockholm. Året där­på ställdes konst­verket ut för första gången och togs emot väl av kri­tikerna.

Se­dan dess har Kyung-Jin Cho och hennes Swing Jam varit på Malta, i Uppsala, Stockholm igen och nu Wan­ås, där verket med­verkar i stif­tel­sens höst­ver­nis­sa­ge.

– Att vi ställer ut Kyung-Jin Chos konst in­går i vår am­bi­ti­on att bredda vårt ut­tryck. Det är en sym­bi­os av både de­sign och konst, säger Eli­sa­beth Mill­qvist, cu­ra­tor Wan­ås konst.

In­nan det be­gav sig till Sverige, Stockholm och Konstfack hade Kyung-Jin Cho en an­nan yr­kes­ba­na i åtan­ke. För till­sam­mans med då­va­ran­de pojk­vännen, och nu­va­ran­de maken, tog hon ex­a­men i ar­ki­tek­tur i Seoul.

När maken, Young Ill Kim, senare an­togs till Lunds uni­ver­si­tet för att läsa en master­ut­bild­ning i äm­net, flyttade Kyung-Jin Cho med honom.

– När jag kom hit sökte jag till Konstfack och trodde då att jag an­sökte till en ut­bild­ning i in­du­stri­de­sign, men det skulle ju visa sig att det snarare var inriktat på konst, be­rät­tar hon.

Konstens fri­het passade dock ko­re­ans­kan väl. Hon be­rät­tar att chansen att få ar­beta med sitt eget ut­tryck och slippa ar­ki­tekt- och de­sign­yr­kets ram­verk är nå­got hon är väl­digt glad för.

Men att få in­rikta sig på konsten har visat sig vara förlösande på flera vis.

Annons

– Hem­ma i Syd­ko­rea var det myc­ket tryck från både för­äl­drar och sam­häl­le att pre­stera, att skaffa sig en kar­ri­är och en fa­milj, be­rät­tar Kyung-Jin Cho och fort­sätter:

– Här slipper jag det trycket och känner verk­li­gen att jag kan göra det jag vill göra. Jag älskar det.

I dag bor hon i en lä­gen­het i Stockholm till­sam­mans med Young Ill Kim. Han ar­be­tar som arkitekt men bi­står också Kyung-Jin Cho på hennes utställningar och skapande.

– Vi in­spi­rerar varandra gans­ka myc­ket. Om hon säger nå­got kan det bli in­spi­ra­ti­on till mitt jobb och det är ett öm­se­si­digt kun­skaps­ut­by­te. I de här konst­in­stal­la­tionerna bygger hon in sin egen kom­pe­tens inom ar­ki­tek­tur, säger Young Ill Kim.

Ut­ställ­ningen på Wan­ås börjar i dag, lör­dag 28 sep­tem­ber, och där­ef­ter kan be­sö­ka­re ta del av den ko­re­ans­ka konstnärens verk till och med 22 de­cem­ber.

För­ut­om Swing Jam har Kyung-Jin Cho ställt ut ett helt nytt verk, som inte visats nå­gon an­nan­stans ti­digare. Swing O, som in­stal­la­tionen heter, finns inte i stora lo­gen utan inne på Wan­ås konst­hall.

bild 1/6
Swing Jam. Krukorna är av olika sorters lera för att varenda en ska ge ifrån sig ett unikt ljud.
Kyung-Jin Cho vill fortsätta arbeta med konstinstallationer.
Konstnären Kyung-Jin Cho, i gult, pratar med maken Young Ill Kim medan de begrundar hennes konstinstallation. Foto: Teodor Dimblad
Swing Jam. Krukorna är av olika sorters lera för att varenda en ska ge ifrån sig ett unikt ljud.
Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons