Annons

Redan nattfrost på en del håll

krönika God Helg!
Publicerad 28 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021

God Helg! Värderade kollegan Lars-Åke Englund och jag kommer framöver att turas om att skriva på denna sida. Vardera två krönikor i månaden, alltså.

I söndags skedde samtidigt två dop i Farstorps kyrka. Familjerna Lindberg från Olastorp och Lind från Boa gjorde precis så som föreslagits i denna spalt för ett par månader sedan: döpte gemensamt sina flickor, vilka föddes samma dag i somras, under dramatiska yttre omständigheter. Vera heter flickan från Boa, Julia är namnet på jämngamla tösen från Olastorp. Flickorna döptes i samma vatten.

Annons

I det kombinerade dag- och tv-rummet på kommunens korttidsboende Linnégläntan på sjukhusområdet är det ofta riktigt tomt på kvällarna. Tv tycks inte locka de äldre. Detta utrymme är ett av stans största tv-rum.

På Linnégläntan har den relativt nye enhetschefen Fredrik Carbonnier nu börjat bli varm i kläderna. En liten ”hjälpmedelscentral” har byggts upp inne på anläggningen. Där ryms bland annat rollatorer och rullstolar. Rollatorerna kallas populärt för Rolls Royce. Snyggaste färgen vinner…

Kapitlet om pensionerade präster som fortsätter att tjänstgöra blir bara allt längre. Lars-Ivar Ericson, 71, har nu kontrakterats för i första hand tiden fram till och med maj 2020. Prästen, skogsbonden och maratonlöparen jobbar i Hässleholms församling, med tjänst främst i Hästveda och Stoby. Pensionären Matts Martinsson kommer att fortsätta som vikarierande präst – i Hässleholm och Tyringe. Till Tyringe pastorat söks för övrigt en ny präst, sedan komminister Agneta Svensson gått i pension.

Under två-tre nätter i förra veckan var det nattfrost på sina håll. Lite väl tidigt för våra breddgrader. Folk fick skrapa bilrutor. Det fanns små, lömska, hala fläckar på P-platser och vägar/gator. Frosten lämnade vissa spår efter sig i trädgårdar och vissa andra odlingar. Vi har kommit ett steg närmare hösten.

Pensionerade adjunkten Margarete Hasslow, 87, i Hässleholm har nu kommit tillbaka till stan efter sommarvistelsen vid västkusten. Fru Hasslow är badglad. I sommar har det blivit 50 dopp.

Paradgatan Regementsgatan i Ystad har byggts om för totalt 27 miljoner kronor, alltså nästan lika mycket som centrum i Hässleholm. Byggtid: 22 månader. En lindallé återskapas, allt enligt Per-Olof Lind, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Något för Andra Avenyen i Hässleholm?

Den tidigare grusplanen vid Farstorps idrottsplats har precis besåtts med gräs. Planen har förlängts och gjorts större. Bra matjord är pålagd. Som stabil utfyllnad vid nya planen har uppgrävda stenar använts. Dessa kommer från det stora grävarbetet för fiber i Farstorp, vilket nu snart går in i slutfasen. Från detta jobb ute i hela socknen kommer också tonvis med ”överblivet” material i form av grus, jord med mera. Samarbetet mellan idrottsföreningen och fiberföretaget har gjort båda till vinnare. Hösten 2020 ska ”fiberplanen” kunna börja användas.

För ett antal år sedan köpte makarna Folke och Inga Persson välkända Folkets Hus i Vinslöv. Folke har varit lastbilschaufför och Inga bibliotekarie. Sedan dess har de renoverat, byggt om och moderniserat fastigheten. Numera kallas villan Folkes Hus…

Visste ni, att tv-aktuelle ”Kapten Klänning” även var i både Hässleholm och Kristianstad, när han jagades av poliser från Stockholm för snart tio år sedan? Mannen hade varit länspolismästare i Uppsala och rektor för Polishögs kolan i Stockholm. Göran Lindberg, som han heter, drog officiellt en lans för kvinnorna – men innerst inne var han besatt av att begå övergrepp och sexbrott mot underåriga unga flickor. ”Kapten Klänning” bilade – innan han greps av specialpolis i Dalarna – runt i Sverige, hundratals mil på kort tid i jakten på nya offer. Skuggande kriminalpoliser från Stockholm körde efter honom i bland annat Hässleholm och Kristianstad. Dessa nya uppgifter har nu grävts fram ur det digra materialet.

Grattis, Nilla Fischer, 35, från Verum, till att ha blivit framröstad i världslaget i fotboll!

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons