Annons

Finja kyrka får vänta på miljonbidrag

FINJA Några pengar till restaurering av de unika målningarna i Finja kyrka blev det inte när Lunds stift nyligen fördelade kyrkoantikvarisk ersättning och underhållsbidrag.
Hässleholm • Publicerad 1 oktober 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Unika romanska målningar behöver restaureras för att bevaras. FOTO: Stefan Sandström/Arkiv
Unika romanska målningar behöver restaureras för att bevaras. FOTO: Stefan Sandström/Arkiv

Men Heikki Ranta, stiftsantikvarie kommer med det lugnande beskedet att pengar av allt att döma kommer att betalas ut år 2021.

– Det är vår ambition och vårt mål, fortsätter Ranta som tillägger att det aldrig har hänt att just det bidraget inte betalats ut.

Annons

– Allt hänger på statsbudgeten där det finns pengar avsatta, fortsätter Ranta.

– Att det skulle tas bort pengar därifrån är högst osannolikt.

Om beslutet går igenom via Stiftsstyrelsen som det är tänkt får Finja 2,3 miljoner kronor för att ta itu med de unika romanska kyrkomålningarna som lockar turister från hela Europa.

Heikki Ranta säger vidare att församlingarna överlag inte får de summor de har begärt.

– Sådan är det ekonomiska situationen, säger han krasst.

– Och vi kan ju inte lova att det blir några pengar, men det är vår ambition och vårt mål, inte ett hundraprocentigt löfte.

Kommer pengarna som beräknat räddas målningarna till eftervärlden. Arbetet är tänkt att genomföras under 2020 och uppdraget har lagts på Skånes målerikonservatorer.

Hjälp har också tillkallats från Nationalmuseum i Köpenhamn som universitet i Florens.

En italiensk professor var i fjol på plats i kyrkan tillsammans med representanter för Nationalmuseum i Köpenhamn för att bedöma målningarnas status.

Sedan 1930-talet har hela målningsytan konserverats vid fyra tillfällen i ett antal försök att rädda de unika kalkmålningarna, daterade år 1125-50. Senast det skedde var 1981.

Annons

År 2014 gjorde firman Herman Andersson AB en konserveringsteknisk förundersökning där de bland annat gick igenom målningarnas långa historik av restaureringar. Slutsatsen blev att målningarna utsatts för mycket ovanliga konserveringsprocesser där såväl desinfektion som ett försök att impregnera målningarna med bariumklorid kan ha bidragit till att saltet fälls ut i ökad omfattning. Förödande blev slutsatsen.

Tyringe pastorat får 330 000 kronor till invändig målning av Hörja kyrka. Vittsjö-Verums pastorat får 291 000 kronor till tjärning av Vittsjös kyrkas yttertak och Bjärnums pastorat får sammanlagt 90 000 kronor för uppdatering av vård- och underhållsplaner för Norra Åkarps och Vankiva kyrka.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons