Respektlöst mot funktionshindrade

Arbetsförmedlingen har obegripligt lanserat en kampanj som är kränkande för funktionshindrade. Rullstolsburna Nathalie Erikssons kropp syns på bild med en annan persons huvud inklippt. Detta var enligt överenskommelse, men inte att Erikssons kropp förvrängs i konstiga vinklar, som enligt henne själv inte motsvarar hur hon rör sig normalt sett.
Om man bildgooglar Nathalie Eriksson ser man en konventionellt vacker flicka i rullstol, som ser ut att trivas med sig själv. Hon sitter med benen och armarna i en avslappnad vinkel – till skillnad från på bilderna från Arbetsförmedlingens kampanj. Eriksson berättar att byrån som gjort kampanjen bett henne att verka mer cp-skadad än vad hon är genom att spreta med armar och ben, som om hon inte kunde sitta på annat sätt. Under bilden finns frågan ”Skulle hon kunnat bli influerare?” med en antydan om att svaret är nej.
Svaret är givetvis ja: det finns alla typer av influerares och Nathalie Eriksson är redan en av dem, vilket hon också påpekat. Det är betydligt mer sannolikt att jag skulle klicka på följknappen för Eriksson än på det blonda ”huvudet” Therése Lindgren.
Det är djupt respektlöst att Nathalie Erikssons kropp visas upp som något exotiskt och dysfunktionellt som diskvalificerar henne från att ha en röst i samhället. Tvärtom är funktionshindrade röster extra viktiga. Förhoppningsvis protesterar funkisrörelsen högljutt mot denna behandling.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...