Ett helt och hållet förutsägbart brott

Texten måste börjas med en brasklapp: jag har inte tillgång till alla fakta, eftersom det är en pågående polisutredning. Men fallet med den mördade kvinnan i Staffanstorp är till förvillelsen lik andra kvinnomord i nära relationer: mönstret följs till punkt och pricka.
En man misshandlar sin partner, hon anmäler (vanligtvis efter lång tid av funderade och ångest över om hon vågar), mannen anhålls, men släpps snart därefter. Han svarar med att mörda kvinnan, vilket är möjligt eftersom samhället trots att hon befinner sig i uppenbar fara inte kan eller vill skydda henne.
Det är så här de dör, kvinnorna som försöker komma undan våldsamma män. Kanske har de sagt till männen att det fick vara slut nu, att de inte accepterade mer stryk. Det är då de dör, många av kvinnorna som går från våldsoffer till dödsoffer i statistiken.
Chefsåklagaren säger att de inte kan se in i framtiden och därför inte kunde hjälpa kvinnan och förhindra mordet. Men tyvärr kan man ibland se in i framtiden: åtminstone många av dessa kvinnors framtid. Så här har många hundra dött redan, efter åratal av fysisk och psykisk misshandel.
Trots detta ses varje fall som en isolerad familjetragedi istället för det samhällsproblem det är att hundratals kvinnor blir dödade av gärningsmän i sin närhet med rätt profil för att bli en mördare: en historia av kriminellt beteende, impulskontrollproblem och tidigare våldsdåd. Ibland kan man faktiskt se framtiden. Martina Jarminder

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...