Victor Dahlberg, Mikael Bergvall och Lucas Jönsson laddar inför bilträffen i Knislinge.
Victor Dahlberg och Lucas Jönsson, motorburen ungdom (MBU) i Östra Göinge, tillsammans med projektledaren Mikael Bergvall.
Victor Dahlberg, motorburen ungdom (MBU) i Östra Göinge.
Victor Dahlberg och Lucas Jönsson i gruppen motorburen ungdom (MBU) i Östra Göinge tillsammans med projektledaren Mikael Bergvall.
Mikael Bergvall, projektledare för MBU på Fryshuset i Östra Göinge.
Motorburen ungdom på Fryshuset i Östra Göinge.
Victor Dahlberg och Lucas Jönsson, motorburen ungdom (MBU) i Östra Göinge, tillsammans med projektledaren Mikael Bergvall.

De skruvar upp volymen på bilträff

KNISLINGE Motorer i massor – och hög volym. Det blir det i Knislinge under fredagskvällen.
Fryshusets MBU-grupp bjuder in till motorträff och ljudtävling – och arrangörerna räknar med ett välbesökt arrangemang.

– Ja, när vi körde en testträff i juni kom det 70 bilar och nu när det är ”på riktigt” har över 800 visat intresse, säger Mikael Bergvall projektledare i Östra Göinge.
Motorintresset bland unga är stort i Östra Göinge. Lite för stort, tycker vissa, och det klagas en hel del på buskörning i kommunen. Men att försöka ta död på intresset är inte rätt väg att gå för att lösa eventuella problem, anser arrangörerna till bilträffen.
– Nej, man kan inte stoppa bilintresset, slår Victor Dahlberg fast.

Dahlberg från Knislinge ingår tillsammans med bland andra Lucas Jönsson från Glimåkra i kärngruppen i MBU (motorburen ungdom) i Östra Göinge och de ska – med god hjälp av Mikael Bergvall – anordna träffen i Knislinge.
– Meningen med Fryshuset är ju att det ska vara ungdomsdrivet, min roll är att hjälpa till och komma med tips, säger Bergvall.
Tanken är att man istället för att kväva motorintresset ska ta tillvara på det och göra något positivt av det.
Genom att under ordnade former ha exempelvis en bilträff erbjuds ungdomarna en arena där de kan odla sitt intresse och träffa likasinnade.
– Det är ju svårt att hindra, det är bättre att hjälpa och erbjuda möjligheter, säger Bergvall.

MBU genom Fryshuset startade i Torsås och spred sig sen till andra kommuner där det finns ett stort intresse (Borlänge och Östra Göinge). Tack vare medel från Allmänna arvsfonden finns möjlighet att erbjuda aktiviteter.
Och MBU i Knislinge hoppas att bilträffar bara är ett första steg.
– Ett problem är ju att vi inte har haft något ställe att vara på, säger Lucas Jönsson.
– Det är en fråga vi tittar på. Vi siktar på att kanske hitta någonstans där man kan köra eller burna, leka av sig lite. Vi är inte framme, men vi ska prata med andra aktörer, polis och kommun, och se vilka möjligheter som finns, säger Bergvall.
Kvällens bilträff inleds vid 18-tiden på bandyplanen vid Folkets park i Knislinge. Bilar, a-traktorer … alla motorfordon är välkomna.
– Vi riktar oss till personer i åldrarna 13-25 år, men alla är välkomna, säger Bergvall.

Segrare i olika utställningsklasser ska koras – och så blir det en ljudtävling, också den med olika klasser. Bäst ljudsystem vinner.
Det handlar i huvudsak om att kunna spela så högt som möjligt.
– Man lottar fram en låt som deltagarna ska spela. Det finns ett stort ljudintresse i området och det är är ett gammalt koncept som vi skakat liv i, säger Bergvall.
– Det är ett intresse som leder till att man lär sig väldigt mycket. Det handlar ju om fysik, elektronik, resonans. Om att bygga och jobba med händerna.

Vad har ni för förväntningar inför kvällen?
– När vi testade i juni var det stort intresse, så vi kommer lätt över 100 bilar. Sen får vi se hur många det blir, säger Dahlberg.

Är ni oroliga för att det ska bli stök och bråk?
– Nej, när det är organiserade träffar är det folk som är intresserade av bilar som kommer, personer som vill lägga tid på bilarna och hålla sig undan skiten. Det är ingen alkohol och fylla, utan det är bilarna som är det viktiga, säger Dahlberg.
– Fryshuset har nolltolerans för alkohol och droger, så det får inte förekomma. Alla som är intresserade av bilar, eller personer som tycker det verkar spännande och vill hänga på, är välkomna. Man bygger kontaktnät, säger Bergvall.

Dagens fråga

Klarade du din uppkörning på första försöket?

Loading ... Loading ...