Annons

Laga riktig thai med Tove

MAT Svenska folket älskar thaimat. Ändå är vi inte så bra på att laga det själva. Det vill matkreatören Tove Nilsson ändra på.
Publicerad 3 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tove Nilsson bullar upp i sin lilla matstudio på Södermalm i Stockholm. En enkel kokplatta, en jättelik mortel av trä, en flätad korghistoria att ånga ris i, sjuttioelva sorters fisksåser, chili för ett helt kungarike och ett stort fång doftande färska örter. Det dröjer inte länge förrän himmelska dofter börjar sprida sig i lokalen.

Annons

Just därför släpper hon nu boken ”Thai hemma” (Natur & Kultur). Efter noggrann research under resor världen över har Tove, som är kock och matstylist, gjort sina tolkningar av autentiska thailändska rätter som vem som helst ska kunna laga i sitt eget kök.

Ett basförråd kan dock vara bra att köpa på sig. Fisksås, citrongräs, lime och chili är ett måste för att få till det rätta knycket på smakerna. Limeblad, citrongräs och ingefära går dessutom att förvara i frysen. Tove tipsar också om att prova sig fram mellan olika sorters fisksås samt att våga testa att göra sin egen currypasta.

bild 1/3
Kocken Tove Nilsson lagar Larb och grönpapayasallad. t
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Tove Nilsson har tagit det autentiska thailändska köket till sitt hjärta. Nu vill hon få fler att våga laga äkta thaimat hemma. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det autentiska thailändska köket har massor av gott att bjuda på. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kocken Tove Nilsson lagar Larb och grönpapayasallad. t
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Tove Nilsson har tagit det autentiska thailändska köket till sitt hjärta. Nu vill hon få fler att våga laga äkta thaimat hemma. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta:

Tove Nilsson

Mia Gahne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons