Jan-Åke Norrman, Årets företagare.
Jan-Åke Norrman, Årets företagare i Östra Göinge 2018.

Hyllas med handavtryck: ”Nästan så att det kommer en tår”

ÖSTRA GÖINGE Det var här han växte upp, det var här han gick i skolan, det var här han bildade familj och det är här han driver sitt företag.
Och nu är det här – i Broby – han som Årets företagare har förärats en svart sten i diabas med sitt namn och sina handavtryck.

– Jag blir nästan lite rörd, Det har hänt mycket här i mitt liv, säger Jan-Åke Norrman på Sjöbergs Byggmaterial.
Till Östra Göinges egen ”Walk of Fame” utanför kulturhuset Vita skolan har en sten med Jan-Åke Norrmans namn och handavtryck nu adderats. På senaste Göinge Afton fick han ta emot pris som Årets företagare i kommunen och det innebär att hans namn också förevigas i svart diabas i Broby.

Det brukar ju heta att man aldrig blir profet i sin egen stad – att man måste lämna sin hemstad för att få erkännande och uppskattning – men Janne Norrman är onekligen ett bevis på att det inte stämmer. Platsen för hyllningsstenen som avtäcktes under en ceremoni på fredagen är nämligen så mycket hemmaplan det kan bli för Norrman.
– När jag föddes bodde vi precis runt hörnan och sen flyttade vi till Skolgatan precis här borta. Och jag gick i skolan här inne, säger han och pekar på Vita skolan (som numera är kulturhus).
– När vi flyttade tillbaka hit 1994 bodde vi på Skolgatan igen och mina barn är uppväxta här. Så att jag nu har fått en sten här … det är nästan så att det kommer en tår, man blir rörd. Det är helt fantastiskt, säger Norrman.
Han driver sitt företag Sjöbergs Byggmaterial – eller Bolist Broby, som det numera är mer känt som – på det gamla pappersbruksområdet.

Hur är det att vara Årets företagare?
– Det har varit mycket gratulationer. Det är jätte, jättekul att kommunen och Göinge näringsliv ser och uppskattar det man gör, säger han och hyllar sin personal.
– Omger man sig med tillräckligt bra människor är det ingen konst att bli Årets företagare, ler han.

Norrman ser sig inte bara som företagare, utan som en del av ett samhälle där alla måste hjälpas åt.
Hans engagemang lokalt sträcker sig utanför Bolist lokaler.
– Vill vi ha ett starkt föreningsliv krävs det att vi har företag som stöttar. Allt hänger ihop. I en kommun som Östra Göinge kan vi inte räkna med att någon utifrån ska komma och hjälpa oss, utan vi måste hjälpa varandra, säger Årets företagare.

Dagens fråga

Klarade du din uppkörning på första försöket?

Loading ... Loading ...