Överste Estefanos Gebre Mesqel är idag vice ordförande i de etiopiska koreaveteranernas förening. Privat bild
Missionär Anton Jönsson och Per-Martin Hjort i Asella, Etiopien 1950. Privat bild

Möte på etiopisk mark

I samband med ett kortare besök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i mitten av september stötte min bror Bengt Hjort och jag av en händelse på en 86-årig etiopisk överste, en veteran som bland annat deltagit i Koreakriget 1951 till 1953.
När han hörde varifrån vi kom, sken han upp och berättade att just Sverige och svenskar betytt mycket för honom och hans karriär.

Dels refererade han till en major Håkan Håkansson som var chef för det kejserliga gardets kadettskola utanför Addis Abeba 1951 till 1954, dels till Bibeltrogna vänners missionär Anton Jönsson, som 1936 då Mussolinis Italien anföll Abessinien (som landet då kallades), tog hand om honom och tusentals barn och ungdomar i flyktinglägret Taita Taveta i södra Kenya.
1941, då engelsmännen befriat Etiopien, kunde flyktingarna återvända till staden Harrar i östra delen av landet, där de nu sattes i ”flyktingarnas skola” som kom att förestås av monsieur Anton.

Veteranen mindes också att han under sina år i denna skola, som så småningom fick namnet Haile Selassie school, hade haft två svenska lärare utskickade av svenska staten: Bengt Marklund och Stig Malmquist.
Förbindelserna Etiopien Sverige är vittförgrenade och djupgående och börjar långt tidigare än händelser förknippade med Martin Schibbye och Johan Persson, just nu aktuella med dramafilmen 438 dagar.
Etiopien deltog i de FN-ledda styrkorna i Koreakriget med totalt över 3 000 man. Överste Estefanos Gebre Mesqel (född 1933) är idag vice ordförande i de etiopiska koreaveteranernas förening.

På den svartvita bilden syns missionär Anton Anton Jönsson och undertecknad 1950 i Asella, Etiopien, där mina föräldrar verkade 1948 till 1962.
Anton Jönsson (1892 till 1968), bördig från Norra Rörum, reste till Etiopien redan 1921 och bosatte sig efter pensioneringen 1956 i Hässleholm.