Thomas Eneroth. Foto: TT

På höghastighetsspåret

Höghastighetståg har oväntat blivit en stötesten både inom januariöverenskommelsen och för oppositionen, där den skapar intern splittring.
Kristdemokraterna har ändrat sig i frågan och är nu officiellt mot snabbtågsutbyggnaden. Dock har ett antal partistyrelseledamöter reserverat sig mot beslutet och oenigheten i frågan ska gå djupt. Kommunalrådet Lars Thunberg från Helsingborg varnar för att det är en kortsiktigt att svänga i frågan och menar att partiet borde tänka mer på kommande generationers behov. Han säger i en intervju med Ekot att han tycker det är synd att allt fokus har hamnat på finansiering. Givetvis är finansieringen viktig: det rör sig om enorma summor som måste komma någonstans ifrån. Men han har rätt i att kortsiktighet är ett problem när det handlar om att möta efterfrågan på klimatvänlig transport och på större kapacitet som kommer att behövas för framtida generationer.
Ingen vill fatta beslutet att bygga något stort och dyrt som man bara ser fördelarna med när de politiker som sitter i regeringsställning redan har lämnat över till sin efterträdare. Chatarina Elmsäter-Svärd påpekade vid ett besök på Sydsvenska handelskammaren att den svenska järnvägen var eftersatt just på grund av att ingen ville ta på sig någon dyr och långsiktig surdeg.
Nyamko Sabuni menar att projektet bara kan bli verklighet om Moderaterna är med vid förhandlingarna, vilket de bestämt säger nej till. Här uppstår en skillnad i hur man tolkar samarbetet inom januariöverenskommelsen. Thomas Eneroth menar att man inte kan välja russinen i avtalskakan och att liberalerna får rätta sig i höghastighetsledet eftersom det är så överenskommelsen ser ut. Sabuni håller inte med. Frågan blir därför viktig både principiellt och praktiskt. Det är det första svåra testet för januariöverenskommelsen och man får nästan imponeras av att Liberalerna ställer sig så tydligt motvalls trots lågt väljarstöd och beroende av starkare partiers goda vilja.

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...