Podcaster måste också respektera copyright

Material i flera populära svenska podcaster är plagiat. Bland annat gäller det Svenska mordhistorier, med 200 miljoner lyssnare sedan starten 2016 enligt uppgifter från podcastens upphovsmän. Långa stycken är från tidningsartiklar eller bloggar.
Programledaren Sebastian Krantz ber om ursäkt och menar att det rör sig om slarv och inkompetens, men det är tveksamt. Man har varit i alla fall delvis medveten om problemet, men struntat i det. Bauer media som ligger bakom plattformen radioplay som distribuerar poddarna har fått veta att delar av avsnitten består av plagiat redan 2018. Krantz blev varnad för plagiat 2017, enligt Sveriges Televisions granskning.
Journalisten Malin Nilsson berättar för SVT hur Bauer media slutade svara på mejl kring plagiat av hennes text.
Det handlar inte bara om att press och nyhetsbyråer måste kunna räkna med att copyrighten respekteras. Det är flera hobbyister som lagt mycket av sin fritid på ett projekt, ofta av ren kärlek till ämnet eller folkbildningsiver, som utsatts och fått material stulet.
De drabbade bör göra nya försök att kräva ersättning av upphovsmännen. Man kan säkert inte få några större summor, men principiellt är det viktigt att markera. Om poddarna haft hundratals lyssnare och fått den uppmärksamheten genom att medvetet publicera plagiat är det minsta man kan begära att en i alla fall symbolisk ersättning betalas ut.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...