Annons

Vitaminkick i höstrusket

Kultur och Nöje Jag har alltid haft svårt att sitta still när jag hör den inledande låten ”Grease (is the word)” som direkt sätter en fantastisk musikton i Grease, oavsett om det är filmversion eller musikalversion.
Publicerad 5 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Jag har alltid haft svårt att sitta still när jag hör den inledande låten ”Grease (is the word)” som direkt sätter en fantastisk musikton i Grease, oavsett om det är filmversion eller musikalversion. Samtidigt har jag också alltid haft lite svårt för historien som idag känns ganska mossig i sitt 1950-tal med allt vad det innebär.

När Nöjesteatern nu sätter upp sin version av musikalen Grease med Staffan Götestam som regissör och Caroline Johansson Kuhmunen och Anton Hagman i huvudrollerna som Sandy och Danny, görs det dock på ett både musikaliskt medryckande och mer modernt sätt.

Annons

Handlingen är knappast obekant. Den präktiga Sandy och tuffingen Danny träffas under en sommar, blir förälskade och har en liten sommarromans. De skiljs åt, det snyftas till höger och vänster och de där löftena om att höra av sig till varandra och hålla kontakten kommer såklart som ett brev på posten. När det sedan visar sig att Sandys planer på att börja på en internatskola skrotas och hon istället hamnar på Dannys skola förändras allt. Danny som är skolans coolaste snubbe vill till en början inte ens kännas vid den tråkiga och mesiga Sandy, rädd för vad alla ska tycka om honom, och Sandy tycker att han är en idiot (naturligtvis).

Det blir en resa i identitetssökande och den ständiga tonårskampen att passa in, men det blir också en resa i frigörelse, kärlekens kraft och att hitta och våga vara sitt sanna jag. I alla fall när Staffan Götestam regisserar och trycker på helt rätt saker för att manuset ska kännas modernare, fungera idag och skapa en bättre helhetsupplevelse.

Och det där med helheten är bra. Riktigt bra. Både när det gäller rollistan och det kreativa teamet. Tempot är högt genom hela föreställningen, låtkatalogen och kostymerna härligt nostalgiska och det bjuds på både roliga och intensiva dansnummer skapade av koreografen Siân Playsted. Allt fint inramat med både färgrik och sinnrik scenografi. Det är helt enkelt en glädjefylld musikfest med små karameller till nummer som ger en riktig vitaminkick i höstrusket. Mycket tack vare just ensemblen där alla passar väldigt bra för sina roller.

Som Lotta Engberg som på ett roligt sätt gestaltar rektor Lynch, även om hennes medverkan i musikalen är väldigt liten trots att hon är ett affischnamn. Även artisterna som gör rollerna som medlemmarna i T-Birds och Pink Ladies adderar humor och värme till föreställningen och har ett oerhört fint och tajt samspel med varandra. Coolast under kvällen var dock Sienna Sebak som på ett övertygande sätt porträtterade den tuffa, sofistikerade, rappa men samtidigt osäkra, sköra och sårbara Pink Laides-ledaren Rizzo.

Så var det vårt kära par Danny och Sandy. 1950-talets twist på Romeo och Julia. Caroline Johansson Kuhmunen i rollen som Sandy känns gjuten när man nu ser henne på scenen där hon debuterade för tio år sedan i High School Musical. Med en lika säker som självklar insats som Sandy som går från en blyg viol till en självsäker tjej, axlar hon båda personligheterna i sin karaktär med bravur. Hon har dessutom en fantastisk förmåga att fånga ungdomens uttryck i alla dess former och bjuder på en berörande och knivskarp sånginsats i framförallt ”Hjälplöst är jag bunden vid dig”.

Även Anton Hagman som musikaldebuterar i rollen som Danny imponerar, inte minst i det dundrande numret ”Greased Lightning” som han gör ihop med T-Birds. Hagman får till Dannys coola men osäkra och lite bortkomna personlighet på ett bra sätt utan att varken spara på krutet eller spela över.

Sammanfattningsvis då? Även om Grease för många till största delen är en nostalgisk upplevelse tror jag att även yngre kan ta till sig historien när Götestam sitter bakom spakarna. Då är det faktiskt en väldigt mänsklig och för många säkerligen också igenkännande berättelse, med personer i huvudrollerna som jag hoppas att få se mer av i andra sammanhang framöver.

bild 1/3
Grease. Foto: Cesare Righetti
Caroline Johansson Kuhmunen och Anton Hagman som Sandy och Danny.Foto: Cesare Righetti
Grease. Foto: Cesare Righetti
Grease. Foto: Cesare Righetti
Caroline Johansson Kuhmunen och Anton Hagman som Sandy och Danny.Foto: Cesare Righetti
Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons