Annons

Jubileum för den diktatur som föll

Nyheter Hur ska jag förklara DDR:s uppgång och fall?
Publicerad 6 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Hur ska jag förklara DDR:s uppgång och fall? Kanske genom att berätta två historier.

1949: Min mamma flyr från Ingenting. 1980: En Stasiofficer skämtar om Titanic.

Annons

Låt oss börja med min mamma, som levt i Sverige sedan 1949. För svenskar är det svårt att förstå att hon faktiskt inte flytt från Östtyskland. Hon har aldrig bott där. Min mamma var 15 år när hon i början av juli 1949 satte sig i en roddbåt i Warnemünde. Efter två dygns livsfarlig färd steg familjen iland i Falsterbohus.

I år är det 70 år sedan ankomsten till Sverige. 1949 var ett toppår för båtflyktingar som kom till Sverige. Mamma fick dela taxi från Falsberbohus till flyktingförläggningen med några balter som anlänt samma dag.

1945 hade Tyskland upphört att existera. Fyra år senare fanns fortfarande inget land. Mamma lämnade alltså Ingenting.

Den östtyska staten utropades tre månader senare och fick först heta TDR, som i Tyska Demokratiska Republiken. Det utlovades allmänna val inom ett år.

I realiteten var denna del av Tyskland satt under en grym ockupation. Den före detta demokratiministern Jens Orback valde den talande titeln ”Medan segern firades”, när han 2007 i bokform berättade om mammans trauma. Historikern Anthony Beavor har gjort en uppskattning att uppemot 2 miljoner tyska kvinnor vid krigsslutet våldtogs av soldater i Röda Armén på order av deras befäl.

DDR var landet som blev expert på Fake News. I skolan fick barnen lära sig att enbart kommunister hade dött i koncentrationslägren. Fascismen, liktydigt med kapitalismen, fanns bara i väst där det också fanns hemska saker som våldtäkt och prostitution, vilket den socialistiska enhetsstaten påstod sig sakna.

Notera namnet på Berlinmuren, som uppfördes 1961. Den var en antifascistisk skyddsvallen, det vill säga ett skydd mot oss. I verkligheten skulle man hindra unga och välutbildade människor från att fly.

Den som blev pensionär fick däremot resa fritt. DDR-regimen, som var bankrutt redan på 70-talet, hoppades att gamlingarna skulle bli kvar i väst.

Vem fick muren att falla? Ofta påstås att det var Reagan med sin kapprustning, men det är inte sant. Diktaturer med planekonomi är predestinerade att falla samman.

Under kalla kriget bombarderades medborgarna med ständiga lögner om alla planmål som överträffats. I verkligheten skapade systemet ständigt nya brister. Det går nämligen inte att planera ett lands produktion inpå minsta skruv.

Annons

Folk lärde sig snabbt att producera så lite som möjligt så att även deras vara skulle bli en brist. Östmedborgarna var rationella. De stal på jobbet för att ha något att byta med på svarta marknaden. Det var därför restaurangpersonalen var så sur. Du åt ju upp den mat som de behövde för att kanske fixa ett par jeans! I Polen kallades detta för att ”kombinera”.

Om ett helt lands befolkning agerar för att så lite som möjligt ska produceras, och då främst unga och välutbildade flyr, så är det systemet som ligger bakom att diktaturen till sist faller. Inte Reagans Stjärnornas krig.

Vad var det som hände 1980? Då satt Stasiofficeren Günter Bohnsack på en restaurang dit bara höga Stasiofficerare fick gå. Sällskapet jobbade för det civila utrikesspionaget Hauptverwaltung Aufklärung, HV A.

– USA, Sovjet och DDR vill bärga Titanic, ska Bohnsack ha sagt med finurlig min.

Den roliga historien går ut på att USA vill ha juvelerna i Titanics kassaskåp.

– Sovjet vill ha den toppmoderna tekniska utrustningen, och DDR...

Bohnsack gjorde en dramatisk paus.

– DDR vill ha orkestern som fortsatte spela fastän fartyget sjönk!

Enligt Bohnsack var sådana här skämt vanliga, men han blev också varnad för att berätta vitsen en gång till.

Nio år senare föll muren. Stasis utrikesspionage vågade aldrig överlämna en analys om vart det barkade hän.

bild 1/9
Var 85:e medborgare hade rapporterat till eller jobbat för  den fruktade säkerhetstjänsten Stasi, vilket gjorde DDR till världsmästare på övervakning. Foto: AP/Jan Bauer/TT/Arkiv
Inför DDR:s 40-årsjubileum välkomnade statschefen Erich Honecker Sovjets ledare Leonid Bresjnev med en kyss. Händelsen blev sedan graffitti signerad Dmitri Vrubel.
 Foto: AP/Markus Schreiber/arkiv
När den dåvarande sovjetledaren Mikhail Gorbatjov anlände till DDR den 6 oktober 1989 kysste han DDR:s ledare Erich Honecker. Efter murens fall gjorde Dmitri Vrubel en murgraffitti från 30-årsjubiléet. Leonid Brezjnevs broderskyss har förevigats med orden ”Min Gud, hjälp mig att överleva denna dödliga kärlek”. Foto: AP/Boris Yurchenko och Markus Schreiber/tt/arkiv
Vid DDR:s 40-årsjubileum den 7 oktober 1989 förmedlades en politisk enighet och militär styrkedemonstration. Frågan är om DDR:s Erich Honecker, Rumäniens Nicolae Ceausescu, Bulgariens Todor Zjivkov, Polens Wojciech Jaruzelski, Tjeckiens Molos Jakes och Sovjets Michail Gorbatjov förstod att slutet var så nära. Foto: TT/arkiv
DDR bröt ständigt mot de mänskliga rättigheterna. Enligt DDR:s lagar var flyktingar kriminella. En olaglig gränsövergång gav gränsposteringen rätt att skjuta och döda.  Foto: Reportagebild/TT/ARKIV
FILE - This Nov. 12, 1989 file photo shows a man hammering at the Berlin Wall, as the border barrier between East and West Germany was torn down after 28 years. Monday, Nov. 9, 2009 marks the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall. (AP Photo/John Gaps III, File)
Ett enormt övervakningssystem upp. De som försökte fly var enligt DDR:s lagar kriminella.
Den 13 augusti 1961 började Berlinuren uppföras. Den var en antifascistisk skyddsvall, det vill säga ett skydd mot oss.Foto: AP/SCANPIX/TT/ARKIV
Allmänna val utlovades när den östtyska staten utropades. Under fyrtio år skulle det i realiteten bara finnas ett parti att rösta på.
Var 85:e medborgare hade rapporterat till eller jobbat för  den fruktade säkerhetstjänsten Stasi, vilket gjorde DDR till världsmästare på övervakning. Foto: AP/Jan Bauer/TT/Arkiv
Inför DDR:s 40-årsjubileum välkomnade statschefen Erich Honecker Sovjets ledare Leonid Bresjnev med en kyss. Händelsen blev sedan graffitti signerad Dmitri Vrubel.
 Foto: AP/Markus Schreiber/arkiv
Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons