Annons

Hässleholm omfattas inte av ny ebo-lag

Hässleholm Hässleholm finns inte med bland de kommuner som regeringen undantar från lagen om eget boende för asylsökande.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Hässlehom bör också omfattas av eboundantaget, tycker Stefan Larsson (M).                                                                            Foto: TT
Flyktingboende för ensamkommande barn.
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
Hässlehom bör också omfattas av eboundantaget, tycker Stefan Larsson (M). Foto: TT Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

– Jag är mycket förvånad, säger Stefan Larsson (M) ordförande för arbetsmarknads- och kompetensutskottet, som är direkt underställt kommunstyrelsen och arbetar i nära samarbete med socialnämnden.

Från årsskiftet undantas flera utsatta områden från lagen om eget boende, den så kallade ebo-lagen.

Annons

Den innebär att en asylsökande kan välja att ordna sitt boende på egen hand. Ebo-lagen gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

I januariavtalet mellan S, MP, L och C finns en punkt om att förändra lagen, så att asylsökande som under asylprocessen ordnar eget boende inte ska ha rätt till dagersättning om de flyttar till ett område med socioekonomiska utmaningar.

Lagen infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen. Innan lagen infördes hade asylsökande inte rätt till bistånd om de ordnade eget boende.

Efter lagens införande har kritik framförts av flera kommuner om att ebo-lagen leder till bland annat trångboddhet och segregation. Kommuner som till exempel Malmö och Södertälje har sett en stor ökning av antal ebo-mottaganden, vilket har lett till en obalans mellan kommunerna.

Stefan Larsson, som också är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är frågande inför de kriterier som ligger till grund för kommuner att undantas från ebo-lagen.

– Vi har en mycket ansträngd bostadssituation i Hässleholms kommun, särskilt i Vittsjö och Bjärnum, dit många asylsökande kom till de boenden som hyrdes av Migrationsverket. 2018 hade vi 18 procent nyanlända i våra skolor. Det är fler än både Kristianstad och Malmö, säger Stefan Larsson.

Bakom underlagen med siffror för utbildningsnivå, sysselsättning, arbetslöshet och andel som tar emot försörjningsstöd, står Statistiska centralbyrån, SCB.

SCB:s presentation av siffrorna görs på kommunnivå. Inom kommuner kan det skilja sig väldigt mycket mellan områden.

Först till våren nästa år kan SCB ta fram underlag, som är mer detaljerad på områden.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill ändå att den nya ebo-lagen ska gälla från årsskiftet.

Annons

– Vi har gett uppdraget till SCB för att vi sedan ska kunna förändra listan för att hålla den uppdaterad, förklarar Morgan Johansson i tidningen Hem och Hyra.

Stefan Larsson menar att utflyttningskommuner och kommuner med ledig kapacitet på hotell och vandrarhem fick ta emot fler asylsökande per invånare jämfört med inflyttningskommuner.

– Hade fördelningen gjorts på ett annat sätt hade vi inte haft dagens situation. Regeringen måste se över ersättningen till dem som har kommit hit. Ersättningen försvinner efter två år och blir sedan en stor utgift för kommunerna, säger Stefan Larsson.

Den nya ebo-lagen träder i kraft när riksdagen har beslutat om den i höst.

Även när SCB kan redovisa detaljerad statistik per stadsdel är det ändå de kommuner som regeringen har pekat ut som i slutändan väljer vilka områden som ska undantas från ebo. Kommunernas beslut kommer inte att prövas.

Därmed ska inte Hässleholms kommun räkna med att omfattas av ett undantag från ebo-lagen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons