Annons

Hot under frukosten spelades in på ljudfil

Osby • Publicerad 7 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

En man i 40-årsåldern hemmahörande i Osby kommun döms av Hässleholms tingsrätt till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för olaga hot.

I domen framgår att mannen och hans partner levt tillsammans i flera år men att partnern förberett sig för att lämna honom eftersom vederbörande kände sig hotad. Därför förde partnern även dagbok och spelade in situationer som inträffade i hemmet.

Annons

Den aktuella händelsen inträffade i slutet av fjolåret. Mannen ska då ha anklagat partnern för att ha slängt narkotika som förvarats i ett garage och uppträtt aggressivt, skrikit och slagit sönder saker. Partnern ska ha uppfattat hans uppträdande som en slags psykos.

I samband med detta ska han ha uttalat dödshot; exempelvis att han skulle ”hugga halsen” av partnern.

Han ska också ha skrikit att partnern skulle lämna tillbaka narkotikan, vilket partnern inte förstått någonting av.

Partnern har även uppgett att mannen en kort stund hade en fruktkniv i handen. Under förloppet, som alltså spelades in som en ljudfil, tillkallades polis.

Mannen har i sin tur förnekat brott. Han erkänner hoten som hörs på inspelningen, men menar att han ”inte menat någonting med det” och att han bara sa så för att han var arg. Att han skrek om narkotika ska bero på att partnern tidigare anklagat honom för att vara ”en knarkare”.

Fruktkniven förklarar han genom att han tidigare gjort mackor och skurit korv med den. Han menar att han inte uttalat några hot när han höll kniven i handen.

Tingsrätten har valt att gå på partnerns linje, som de menar har gjort ett ”trovärdigt intryck”. Även ljudinspelningen ger visst stöd, menar rätten.

Däremot menar tingsrätten att det inte är styrkt utom rimligt tvivel att mannen uttalat hoten medan han höll fruktkniven i sin hand.

Mannen döms således för olaga hot till villkorlig dom och samhällstjänst. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons