Annons

Ingen skräll – Osby bäst i Skåne igen

Osby • Publicerad 7 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Insamlingen för Världens barn avslutades i helgen och det blev ingen skräll när resultatet presenterades; Osby är återigen bästa skånska kommun.

– Det har vi varit i många år, så det är ingen nyhet egentligen, säger kommunsamordnaren Gunlög Jeppås skämtsamt innan hon fortsätter:

Annons

– Men det är roligt när vi kan tala om för människor att de varit välvilliga. Dessutom har olika organisationer ställt upp och samarbetet har varit gott.

Det är faktiskt inte bara i Skåne som Osbys resultat står sig väl. Inte heller någon av de blekingska kommunerna rår på prestationen.

Totalt placerar sig Osby på plats 42 av Sveriges kommuner med 10,37 insamlade kronor per kommuninvånare, något som förvisso var en nedgång med 16,8 procent jämfört med 2018.

Sammanlagt innebär insamlingen att 137 708 kronor går till Världens barn.

– Pengarna kan göra mycket nytta och det är vi också övertygade om att de gör. Det är bra att det inte går till någon jättestor pott utan till organisationer som är etablerade på olika platser och redan har ett hjälparbete i vilket pengarna går in i, säger Gunlög Jeppås.

Varför är Osby fortsatt bäst i Skåne?

– Insamlingen har blivit väldigt etablerad i Osby. Vi har hängt med i alla år och häromåret var det 20-årsjubileum.

Nationellt sett har årets insamling för Världens barn inbringat 61,4 miljoner kronor.

I kommunkampen var Sorsele starkast med 124,81 insamlade kronor per capita.

Nära pallen var Markaryd på plats fem med 56,56 insamlade kronor per capita.

Östra Göinge kom på plats 182 (2,80 kronor per capita) och Hässleholm på plats 196 (2,51 per capita).

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons