Annons

De har delad vårdnad om Juha på bioduken

Kultur och Nöje Johan Rheborg och Loke Hellberg spelar båda huvudkaraktären Juha när Jonas Gardells moderna klassiker En komikers uppväxt får nytt liv på bioduken, med premiär på fredag.– Jag har en känsla av att många kommer att tycka om filmen, säger Loke Hellberg, när tidningen träffar honom och Johan Rheborg i samband med Malmö Filmdagar.
Publicerad 9 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är Loke Hellberg som spelar Juha som barn, sjätteklassaren som i 1970-talets villaförort kämpar för att hitta sin plats i tillvaron.

Hemma i kvarteret hänger han med Jenny och Thomas, men i skolan gör han vad som helst för att få vara med det tuffa gänget. Även om det innebär att han måste ta avstånd från sina vänner och till och med delta i mobbningen av dem.

Annons

– Jag har aldrig blivit utsatt för mobbning själv, men jag har sett det mycket runt om under hela min skolgång. Och jag kan också känna igen mig lite grann i Juha. Det känns som att jag gått igenom någon period när man varit lite osäker på sig själv och inte riktigt vet vilken sida man ska vara på, säger Loke Hellberg, som är 14 år.

Johan Rheborg spelar den vuxne Juha, som gått vidare från att vara klassens clown till att bli en firad komiker. Inför en fullsatt salong ger han kväll efter kväll sin föreställning som bygger på komiska betraktelser från en barndom som egentligen var allt annat än rolig.

En kväll söker en av de tuffa killarna från hans klass upp honom backstage. För första gången sedan han lämnade mellanstadiet börjar han tänka tillbaka och det startar en process i honom som är allt annat än angenäm.

– Juha är både mobbad och mobbare. Han står liksom mittemellan, har ingen klar status, utan det handlar om att överleva i situationer och det kan jag känna igen mig själv i. En sak jag funderat på är hur pass delaktig man varit i olika situationer, som en sidofigur, och det här med kollektivt ansvar. Många händelser har man upplevt med någon slags ”det där var ju kul”-attityd, men det var det egentligen inte alls utan väldigt obehagligt, säger Johan Rheborg.

Född samma år som Jonas Gardell och uppvuxen i ett närliggande område delar han många referenser med författaren. Han känner också igen mycket av det Juha och de andra barnen utsätts och utsätter andra för.

– Jag gick i en högstadieskola som var helt ny, flyttade dit i åttan, och jag kommer ihåg att när man gick till lektionerna stod niorna längs med sidorna i korridoren och slog en när man gick förbi. Det var en passage man var tvungen att ta sig igenom och där fick man stryk, helt enkelt.

Johan Rheborg blev tillfrågad om att spela Juha efter att han spelat den vuxne Benny i Gardells tv-serie De dagar blommorna blomma.

– Jag läste manuset och blev väldigt berörd av det. Sedan träffade jag Rojda (Sekersöz, som regisserat En komikers uppväxt, reds. anm) och tyckte att hon hade en ”take” på det som var bra. Så jag tänkte bara, det här gör jag, säger han.

Att filmen bygger på en roman som älskats av många och dessutom gjorts som tv-serie var inget som skrämde.

– Jag vet ju att boken är en klassiker, jag har läst den även om det var ett tag sedan, men jag måste hitta något annat som jag går på. Och det var manuset och Rojda. Serien har jag inte sett och det är jag glad för, för det hade grumlat till det, säger Johan Rheborg.

Annons

Med sina 14 år var Loke Hellberg inte ens född när boken skrevs.

– Jag har sett något avsnitt av serien bara, hemma på tv, men jag visste inte så mycket mer om den innan, säger han.

Båda två hyllar filmens regissör, Rojda Sekersöz, som gav dem stor kreativ frihet.

– Jag gillar att sitta och prata igenom alla tankar man har och egna referenser som man tänker kila in innan man är på plats och det blir ont om tid och hon verkade tycka om det också. Vi hann med några sådana sejourer även under inspelningen, vilket var bra. Det krävs ett visst mod av en regissör att låta en skådespelare rumstera om ordentligt utan att bli rädd att tappa kontrollen och det är en djävligt bra egenskap hon har. Så jag tyckte det var fantastiskt kul att jobba med henne, säger Johan Rheborg.

– Jag håller med. Hon lät oss barn gå på en massa impulser och vi fick komma med egna förslag. Det var kul, säger Loke Hellberg.

Även om de inte hade så mycket inspelningstid tillsammans färgades den vuxne Juha av Loke Hellbergs tolkning av den unge.

– Jag tog några smågrejer från dig, som hur du drar upp brallorna och lite miner, säger Johan Rheborg till sin unge medspelare.

Båda betonar att även om Juhas barndom utspelar sig på 1970-talet är problemen han ställs inför allmängiltiga.

De tror också att filmen kan uppskattas av en bred publik.

– Allt från de som är lika gamla som Juha till hur gamla som helst – alla har upplevt det där i skolan, säger Loke Hellberg.

Annons

Men publiken var inget de tänkte på under inspelningen.

– Som skådespelare skulle jag säga att det är ett gift att börja tänka på vem som ska titta eller att anpassa sin insats till en eventuell målgrupp. Jag tycker man ska spela som att man tror att det här kommer ingen att se, säger Johan Rheborg.

En komikers uppväxt hade världspremiär på Toronto Film Festival i början av september och får svensk biopremiär på fredag.

Och blir det film även av de andra romanerna i Jonas Gardells trilogi som inleddes med En komikers uppväxt: Ett ufo gör entré och Jenny, är Johan Rheborg gärna med.

– Jonas skriver fantastiska manus, säger han.

bild 1/5
Loke Hellberg har redan hunnit medverka i flera filmer, men har ännu inte bestämt sig för om det är skådespeleri han vill satsa på.   
– Vi får väl se. Jag tycker det är kul nu och vill fortsätta med det, säger han. Foto: Claes Hall
Johan Rheborg och Loke Hellberg var i Malmö i augusti för att prata om En komikers uppväxt, där de spelar samma person fast i olika åldrar.
Foto: Claes Hall
Juha (Johan Rheborg) möter en av sina antagonister från uppväxten, spelad av Jakob Eklund. Foto: SF Studios
Loke Hellberg, som den unge Juha, slits mellan sina vänner och en önskan om att få hänga med de tuffa barnen. Foto: SF Studios
– Komiker är ett väldigt ensamt jobb, och Juha är ensam sedan skolåldern, beskriver Johan Rheborg sin karaktär. Foto: Claes Hall
Loke Hellberg har redan hunnit medverka i flera filmer, men har ännu inte bestämt sig för om det är skådespeleri han vill satsa på.   
– Vi får väl se. Jag tycker det är kul nu och vill fortsätta med det, säger han. Foto: Claes Hall
Johan Rheborg och Loke Hellberg var i Malmö i augusti för att prata om En komikers uppväxt, där de spelar samma person fast i olika åldrar.
Foto: Claes Hall
Fakta:

Fakta: Johan Rheborg

Född: 1963.

Bakgrund: Komiker, skådespelare och manusförfattare. Slog igenom i Killinggänget, som Percy Nilegård. Kenny Starfighter, ”Morran” i Morran & Tobias och ”Fredde” i Solsidan är några av många andra kända karaktärer han gjort.

Aktuell: I En komikers uppväxt och i nya säsongen av Solsidan, start 20 oktober.

Fakta: Loke Hellberg

Född: 2005.

Bakgrund: Debuterade på vita duken 2015. Har bland annat medverkat i Morran & Tobias-filmen och spelade huvudrollen i filmen Krig (2017), inspelad i Malmö.

Aktuell: I En komikers uppväxt.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons