Annons

Det finns en värdig Nobelpristagare 2018

Opinion Vem förtjänar att få Nobelpriset i litteratur för 2018? Vem ska vi utsätta för det genanta minnet av en absurd och osmaklig cirkus, som ledde till akademiens sönderfall och en fängelsedom för våldtäkt? Jag har ett förslag.
Opinion • Publicerad 9 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den externa kommitté som utsetts för att ersätta den skringrade Svenska Akademien består av kompetenta litteraturpersonligheter som säkert kan komma fram till en värdig pristagare 2019, bland annat en av mina favoritskribenter Rebecka Kärde.

Frågan är vem som är värd priset för 2018. Vem har gjort sig förtjänt av att förknippas med den genanta Golgatavandringen? Kärde menade att man som kulturarbetare inte kunde vara fin i kanten, när hon fick Svenska Akademiens kritikerpris om 100 000 kronor 2018.

Annons

Jag har i skrivande stund en dröm: att Margaret Atwood utnämns till 2018 års Nobelpristagare i litteratur. Att The Handmaids Tale tilldelas ett prestigepris av kommendörkaptenerna av parnassens Gilead. Drömmen fortsätter med att Atwood avsäger sig priset. Eller att hon ger pengarna till Tarana Burkes organisation, grunden till hela metoo-rörelsen. Att hon om inte annat ler i Atwoodsk mjugg under hela galamiddagen, där 2018 års litteraturpristagare blir en genant påminnelse om den Svenska Akademiens sämsta år sedan den grundades och om att även vissa snillen saknar smak.

Om vi, trots att en mer passande åtgärd vore att lämna 2018 vakant, ska dela ut ett litteraturpris bör det vara till någon som förstår att de på detta sätt går till historien som en av clownerna i en absurd cirkus och i alla fall kan skratta åt den svarta humorn i eländet. Nolite te bastardes carborundorum!

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons