Annons

Fritidsgårdar ersätts med ny verksamhet

Hässleholm De fyra föreningsdrivna fritidsgårdarna i byarna stängs till jul. Men det är osäkert när och i vilken form de öppnar i kommunal regi nästa år.
Hässleholm • Publicerad 9 oktober 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Niclas Nilsson, Karina Larsson och Anna Persson arbetar på fritidsgårdarna i Hästveda, Vittsjö/Tyringe respektive Sösdala. De måste sluta efter jul.                              Stefan olofson/Arkiv
Niclas Nilsson, Karina Larsson och Anna Persson arbetar på fritidsgårdarna i Hästveda, Vittsjö/Tyringe respektive Sösdala. De måste sluta efter jul. Stefan olofson/Arkiv

Efter lappkastet i kultur- och fritidsnämnden där förslaget om att lägga ner fritidsgårdarna i Vittsjö, Hästveda, Sösdala och Tyringe i nästa års sparpaket plötsligt ändrades till att de ska finnas kvar, tändes hopp hos både anställda och ungdomar att dörrarna står öppna på gårdarna även efter nyår.

Men beslutet i kultur- och fritidsnämnden betyder inte att de fyra gårdarna öppnar i samma form som hittills.

Annons

Christer Larsson är verksamhetschef för de föreningsdrivna fritidsgårdarna.

– Avtalet med föreningen sades upp av kommunen i somras. Enligt de svar som jag har fått från förvaltningen är huvudspåret att fritidsgårdarna ska ingå i kommunens regi i ett totalkoncept som är knutet till ett kommande Ungdomens hus. Jag har också fått beskedet att de anställda på fritidsgårdarna inte har förtur till de nya tjänster som uppstår i den nya regin. Lagen om anställningsskydd kan inte åberopas, vilket betyder att de får söka nya tjänster i konkurrens med andra.

Fyra tills vidare anställda samt flera timvikarier varslades om uppsägning till årsskiftet i somras.

Några av dem var anställda i kommunen när föreningen övertog fritidsgårdarna på kommunens uppdrag för fem år sedan.

Christer Larsson beklagar att det blir så här:

– Jag känner med personalen som blir uppsagda. Det är jobbigt och jag önskar att jag hade kunnat hjälpa till. Jag har framfört önskemål till kultur- och fritidsförvaltningen att jag önskar och gärna ser att de anställda erbjuds jobb i den nya verksamheten. Men beskedet är nej.

Det betyder att spelplanen nu är lämnad öppen för fritidsgårdarna och osäkerheten är stor inför vad som kommer att ske.

Förvaltningschef Anders Rosengren har på uppdrag och i samarbete med nämndens politiker och ansvariga chefer tagit fram förslaget till sparpaket, som nämnden till slut antog i september.

– Det finns ett inriktningsbeslut om att verksamhet ska finnas i byarna, men några ytterligare detaljer finns inte för närvarande, förklarar Anders Rosengren.

Kan barnen och ungdomarna i byarna räkna med att dörrarna till deras fritidsgårdar är öppna även efter nyår?

Annons

– Vi arbetar med att ta fram en verksamhet för ungdomarna, men vilken verksamhet som ska bedrivas har vi inte fastlagt än. Nämnden har varit tydlig med att det ska finnas verksamhet kvar i byarna men i vilken form och när är inte klarlagt, säger Anders Rosengren.

Den inriktning som politikerna syftar på är att ta ett helhetsgrepp om ungdomsverksamheten i kommunen med ett Ungdomens hus som spindeln i nätet.

De verksamheter som i dag bedrivs på Markan, Mötesplats Ljungdala och fritidsgårdarna samordnas under ett paraply.

Markans och Mötesplats Ljungdalas bidrag reduceras med hälften nästa år. Studieförbunden blir av med hela det kommunala bidraget, vilket också minskar verksamheterna på Markan och Mötesplats Ljungdala.

– Ledning och styrning av de verksamheter, som tidigare varit splittrade mellan olika förvaltningar kommer att ledas och styras från Ungdomens hus, förklarar Anders Rosengren.

Ska förvaltningen anställa nytt folk som ska ta hand om fritidsgårdarna efter nyår? Kommer tjänsterna att utlysas?

– Vi arbetar med detta inom ramen för inriktningen av verksamheten. Som sagt är det ännu inte klart i vilken form det blir.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons