Svenskt målkalas i EM-kvalet

Sport • Publicerad 9 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Sveriges Lina Hurtig gör 2-0 under tisdagens EM-kvalmatch, damer, grupp F, mellan Sverige och Slovakien på Gamla Ullevi. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var den första hemmamatchen efter VM i somras för de blågula bronsmedaljörerna och de nästan 10 000 åskådarna kunde vara nöjda med underhållningen.

Sverige, med flera nyckelspelare borta på grund av skador, började dock tveksamt.

Emellertid har blågult visat sig vara knivskarpa och farliga på hörnor de senaste matcherna. Redan i den sjätte minuten fick Sverige första hörnan från vänster. Matchens klart bästa spelare, Kosovare Asllani, slog den och flera svenskor i målområdet var nära att få bollen förbi den slovakiska målvakten Maria Korenciova, som dock gjorde en fin räddning.

Efter ett slovakiskt spelövertag, med flera fina skott på mål, fick Sverige i den 26:e minuten sin andra hörna i matchen. Asllani slog hörnan direkt i mål touchad av den slovakiska målvakten. 1-0 till Sverige efter ett tveksamt målvaktsingripande.

– De pressade oss i början, men efter att vi gjorde mål så kunde vi börja spela ut. Hela laget gjorde en bra match från försvaret och framåt, sade Asllani till TV12.

Fyra minuter senare var det dags för 2-0. Kosovare Asllani bröt ett svagt slovakiskt försvarsspel, passade ut till Lina Hurtig, som dittills inte hade synts så mycket. Från vänster ensam med målvakten sköt Hurtig enkelt bollen i mål.

Ytterligare tre minuter senare fick Sverige ännu en vänsterhörna. Asllani slog hörnan igen. Julia Zigiotti Olme nådde bollen och spelade fram Linda Sembrant som gjorde 3-0 och matchen var avgjord.

Stina Blackstenius som, jämfört med i fredags mot Ungern, före matchen petades till förmån för Lina Hurtig, ersatte Madlen Janogy efter pausen.

Sverige fortsatte att dominera och i 60:e minuten var det dags för en ny vänsterhörna.

Asllani slog hörnan till Zigiotti Olme som i sin tur slog ett inlägg till Rosengårdsspelaren Nathalie Björn som nickade in 4-0.

Fem minuter seanare ökade Stina Blackstenius på till 5-0. Efter en frispark i straffområdet kunde Asllani lätt in bollen till helt fristående Blackstenius som nickade in bollen.

Och ytterligare tre minuter senare kontrade Sverige. Asllani tog sig fram på högerkanten och passade in till Blackstenius som åter stod fri och sköt bollen i mål till 6-0.

– Vi gjorde en bra match och det var roligt att vi gjorde så många mål. Kul för min egen del också, sade Blackstenius till TV12 efter matchen.

Den tidigare fotskadade Fridolina Rolfö kom också med i målprotokollet. Hon ersatte Lina Hurtig en kvart före slut. Fri på vänsterkanten fastställde hon slutresultatet till 7-0 med ett kanonskott stolpe-in.