GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hittat skräp blir konst

Hässleholm Upplockat skräp från promenaderna. Skänkt och upphittat hår. Det blir ”Återfunna slingor och spår” i konstnären Joanna Thedes utställning i kulturhuset.
Hässleholm • Publicerad 10 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Återvinning har varit Joannas konstkoncept i många år. Det började när hon gick på konstutbildning i skotska Glasgow och fann en docktröja slängd på gatan.

– Det var dyrt med konstnärsmaterial redan då, så genom åren har jag använt mycket skänkta saker i min konst, förklarar hon och berättar om cd-skivor och pillerförpackningar som gett henne möjlighet att skapa konst.

I dag bor hon i Helsingborg där hennes ”skromelader”, strandskräpspromenader, ger henne nytt material dagligen.

Under dessa timslånga promenader plockar hon upp allt det som slarviga helsingborgare kastat. Från tomma kolapapper, platspåsar, öronpinnar, fimpar och glömda leksaker.

Dessa fynd flätas sedan ihop till fyra meter långa flätor. 33 sådana finns nu att beskåda i utställningshallen.

– I mina verk återanvänder jag både material och innehåll från sådant som ofta annars slängs, döljs eller göms undan. I samspel med dagsljus och belysning blir vardagliga material till installationer där det oväntade, skeva och sköra får plats, förklarar hon.

– Jag blir lycklig i själen när jag har plockat upp skräpet, inflikar hon.

I hallen hänger också två långa flätor av hittat och skänkt hår. Det hittade från Sydafrikas stränder och det skänkta från hässleholmare som varit hos frissan.

Men Joanna visar också teckningar. Dels från sin ”jobbiga” graviditet, men också från hennes första ”diffusa” år som mamma. Det är hennes beskrivning.

Ett bildspel berättar om ljusinstallation i Malmö och ett fotografi visar hennes första skräpskapelse med ursprung Glasgow.

Vernissage för utställningen sker på lördag klockan 11.15, och utställningen visas till den 15 november.

bild 1/5
Joanna Thedes fynd i Glasgow.Foto: hans Bryngelson
Joanna Thede tackar de hässleholmare som skänkt sitt avklippta hår till henne,
Foto: Hans Bryngelson
Joanna Thedes utställning ”Återfunna slingor och spår” innehåller bland annat 33 ”flätor” av upphittat skräp.Foto: Hans Bryngelson
Joanna Thedes utställning visar bland annat 33 "flätor" av upphittat skräp.
Foto: Hans Bryngelson
Här har pillerförpackningar skapat konst.
Foto: hans Bryngelson
Joanna Thedes fynd i Glasgow.Foto: hans Bryngelson
Joanna Thede tackar de hässleholmare som skänkt sitt avklippta hår till henne,
Foto: Hans Bryngelson
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.