Sverige

Musikkedjan 4Sound begär sig i konkurs

Artikel Sverige 4Sound i både Sverige och Norge ansöker om konkurs efter att Nordea inte vill förlänga krediten till bolaget. Det skriver tidningen Dagens Industri.

Kedjan som säljer musikinstrument och ljudutrustning ägs av Music Retail Holding och har 19 butiker runt om i landet, däribland en i Malmö och en i Kristianstad. I onsdag lämnades ett konkursförfarande gällande bolaget in. I Sverige berörs 150 anställda.

Till Dagens Næringsliv säger företagets norska vd Anders Endertorp att den främsta orsaken till att man begär de förlusttyngda bolagen i konkurs är att Nordea väljer att inte förlänga krediten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Forskare fick rakblad i hotbrev

Ett rakblad hade tejpats fast i ett brev som en forskare i Lund fick hem till sin brevlåda. Arkivbild.
Ett rakblad hade tejpats fast i ett brev som en forskare i Lund fick hem till sin brevlåda. Arkivbild.
Fotograf: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

"Här kommer en sylvass varning", stod det i hotbrevet till en forskare i Lund som har ett arbete med koppling till djurförsök. Ett rakblad var fasttejpat i brevets övre del för att den som öppnade skulle skära sig. En annan forskare i Lund har fått brev till sin hemadress med ett uttryckligt dödshot. Båda hotbreven har undertecknats "mvh djuren", rapporterar Sydsvenskan.

En tredje forskare har fått en dekal uppsatt i närheten av sin bostad där det står att organisationen Djurfront "bevakar området". Tidningen har varit i kontakt med en företrädare för organisationen som i ett mejl uppger att en kampanj nu pågår mot djurförsök på Lunds universitet.

”Vi uppmanar och stöttar alla former av direkta aktioner i kampen för djurens frigörelse och ger även nu vårt fulla stöd till den/de individer som gjort detta”, skriver talespersonen till tidningen.

Hoten har polisanmälts.

Kultur och nöje

Coronaviruset tar död på house- och knaslåtar

Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.
Victor Leksell ser ut att bli en populär artist i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sommarplågans tid är här – men coronaviruset ställer till det för genrer som i vanliga fall brukar blomma ut i början av juni.
EDM-musiken, latinhitsen och knaslåtarna kan bli årets stora förlorare.

Coronaviruset har redan stoppat de flesta stora festivalerna och konserterna i sommar – men det är inte bara livemusiken som stryker med i pandemin.

I vanliga fall brukar låtar bundna till stora evenemang gå varma på radiostationerna och spellistorna – till exempel fick Samir & Viktors "Put your hands up för Sverige" ett överraskande uppsving 2018 i och med landslagets oväntade framgångar i fotbolls-VM. Även Eurovision Song Contest brukar vara en språngbräda upp på topplistorna. Men i år blir det varken fotbolls-EM eller OS, och Eurovision blev bara en skugga av sitt vanliga jag, utan tävlingsmoment.

Race på svenska

Andra genrer som förlorar i coronapandemin, enligt Robert Sehlberg, musikchef för Nents radiostationer, är den elektroniska dansmusiken och den så kallade "knashitten".

– Det finns ingen "knäppgöklåt", de är helt borta och jag tror inte att de kommer att ha en chans heller, det blir ingen after beach i år. EDM som har ägt somrarna i flera år har det jättejobbigt eftersom alla nattklubbar är stängda. Aviciis sista grejer har släppts och Swedish House Mafia väntar alla på men ingenting händer. Den genren har nästan parkerats, säger han.

Våra semesterresor – eller i det här fallet uteblivna sådana, påverkar också vad vi lyssnar på.

– En genre som brukar vara stark på sommaren är latin-musiken, men låtarna får ofta en extra skjuts av att svenskarna åker till Medelhavet på semester, men det kommer de inte att göra i år, säger Robert Sehlberg.

I stället ser han två tydliga trender i vad vi faktiskt lyssnar på i sommar – eftertänksam, svensk pop och 80-talsinspirerad musik av internationella giganter.

– Det är ett jätterace mellan väldigt många, det är Victor Leksell, Miss Li och Veronica Maggio som kommer med en ny låt om några veckor, det är Gammal, Myra Granberg, Darin, Laleh, Miriam Bryant och Norlie & KKV, säger Robert Sehlberg.

Hitfattig period

Både Robert Sehlberg och P3:s musikredaktör Mari Hesthammer nämner The Weeknds "Blinding lights" som en av de stora sommarhitsen just nu – trots att den släpptes redan i november.

– Den har växt sig större och större för varje månad sedan den släpptes, konstaterar Mari Hesthammer.

I Sverige har det varit en kamp på topplistorna mellan "Blinding lights" och Victor Leksells "Svag", som släpptes i januari.

– De senaste åren har det varit lite mer "instant" hits som har kommit ganska lagom till sommaren, men jag tror att det har varit en lite mer hitfattig period nu, säger Mari Hestmammer.

I stället ser hon en annan trend som kan ta över i sommar.

– Tiktok-hits kan vara någonting som kan prägla oss den här sommaren, för det är ett sätt att sprida lite glädje när man fysiskt inte kan se artisterna. Men då är det särskilt en yngre målgrupp som rör sig i den appen och triggar i gång vissa låtar i strömningstjänster, säger hon.

Sofia Sundström/TT

The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna. Arkivbild.
The Weeknd väntas toppa listorna i sommar, enligt experterna. Arkivbild.
Fotograf: Brent N. Clarke/AP/TT

FAKTA

Fakta: Årets sommarhits enligt experterna

Robert Sehlberg, musikchef för Nents radiostationer:

The Weeknd – "In your eyes"

Ava Max – "Kings & queens"

Miss Li – "Komplicerad"

Victor Leksell – "Svag"

Smith & Thell – "Goliath"

Mari Hesthammer, musikredaktör på P3:

The Weeknd – "Blinding lights"

Victor Leksell – "Svag"

Miss Li – "Komplicerad"

Saint Jhn & Imanbek – "Roses"

Dadi Freyr – "Think about things"

Inrikes

Regioner mer restriktiva med planerade snitt

Två regioner är mer restriktiva med kejsarsnitt som planerats med anledning av förlossningsrädsla. Arkivbild
Två regioner är mer restriktiva med kejsarsnitt som planerats med anledning av förlossningsrädsla. Arkivbild
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två regioner – Östergötland och Dalarna – är mer återhållsamma med kejsarsnitt som planerats på grund av förlossningsrädsla. Orsaken är att coronavirusets spridning tvingar regionerna att prioritera, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har inte operationsutrymmet. Det är att välja cancer eller onödiga kejsarsnitt, och då väljer vi att operera cancer. Vi låter andra få det utrymmet, säger Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna, till SR.

Flera andra regioner, bland dem Region Gotland, Västernorrland och Värmland, uppger att möjligheten till snitt på grund av förlossningsskada kan påverkas om coronaläget förvärras.

– De allra flesta i befolkningen och de gravida kvinnorna förstår att vi inte gör det här för att vara elaka eller för att vi gillar att plåga kvinnor. Vi gör det för att vi ser att det är nödvändigt, säger Agneta Romin, verksamhetschef i Region Dalarna.

Utrikes

Ville göra eget knark – sprängde bort taket

Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En man i tyska Düren sprängde bort sitt eget tak när han försökte tillverka knark i fredags kväll, skriver tyska medier.

42-åringen ville enligt utredarna framställa ett cannabiskoncentrat. Till sin hjälp hade han cannabis, ett metallrör och en större mängd tändargas, uppger polisen, som tror att den tänkta produkten var en form av butan-hasch-olja. Något gick dock fel, och mannen utlöste en kraftig detonation som sprängde hål i taket och slungade iväg tegelpannor till andra sidan gatan.

Mannen kunde med hjälp av grannar släcka största delen av den eldsvåda som uppstod i lägenheten innan brandkåren kom till platsen. Han greps sedan av polisen.

Kultur och nöje

Timbuktu får Ganneviksstipendiet

Jason 'Timbuktu' Diakité är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Arkivbild.
Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jason "Timbuktu" Diakité är en av årets sex mottagare av Ganneviksstipendiet.
– Ärofyllt och fint att det jag gör har gjort ett avtryck, säger han.

Jason "Timbuktu" Diakité behöver knappast en presentation. Vid det här laget har Lundasonen blivit en folkkär artist med en publik långt utanför hiphopens värld.

I år han en av totalt sex mottagare av Ganneviksstipendiet. Ett av de tyngre kulturstipendierna, med en prissumma på 500 000 kronor till var och en av mottagarna. Stipendiet delas varje år ut till nu verksamma konstnärer som har en sådan betydelse att deras verk kommer att framstå som viktiga under en längre tid.

– Jag trodde inte att det var sant när jag fick beskedet. Det kunde inte kommit lägligare, med tanke på att alla mina spelningar ställts in. Och så känns det väldigt ärofyllt och fint att det jag gör har gjort ett avtryck, säger Jason Diakité.

När TT når honom har han precis blivit klar med en poddinspelning. Ett nytt projekt som vuxit fram under coronapandemin, där Jason tillsammans med kändiskocken och nära vännen Marcus Samuelsson diskuterar det världsliga läget.

– Vi kallar den "This moment" och i den diskuterar vi den här monumentalt skiftande tiden vi lever i. Hur livet ser ut nu, och hur det kan tänkas se ut efter pandemin, säger han.

Nytt album på gång

Sex år har passerat sedan ett album signerat Timbuktu släpptes ("För livet till döden", 2014). Men han har knappast legat på latsidan sedan dess. Bland annat har han hunnit släppa den hyllade självbiografin "En droppe midnatt", som senare även blev scenföreställning. Och framförallt – han har blivit pappa.

Till hösten kommer ett nytt album, och i veckan ett första smakprov i form av singeln "AOD", som gästas av Snoh Aalegra. En låt som kom till i samband med föräldraskapet.

– Jag skrev den här låten när min dotter föddes, om känslan av att ha blivit förälder och pappa. För mig är det här en viktig låt som jag vill att min dotter ska kunna se tillbaka på. Att hon ska tänka att "så lät hans röst då", säger han.

Dålig tajming

Tajmingen för en ny låt är inte optimal. I en annan verklighet hade den spelats live på scener runt om i Sverige. Men att vänta ut coronaviruset har inte varit aktuellt.

– Jag kände att jag måste släppa ny musik till mina fans, trots att det inte går att uppträda med den. Det finns inga konserter där ute, och det blir inget OS och fram till nyligen gick det inte att titta på fotboll. Jag kände att jag bara ville skicka ut den, så det händer något.

TT: Hur hanterar du coronakrisen?

– Jag har under våren pendlat mellan total uppgivenhet, där jag har tittat på Folkhälsomyndighetens statistik var femtonde minut, och att hitta kreativa ögonblick där jag skapat för att inte tänka på allt det där som inte blev av.

TT: Och vad gör du i sommar, nu när spelningarna ställts in?

– Nu kommer jag att vara ledig och vara med familjen. Jag skulle väldigt gärna hälsa på mina föräldrar, men det är ju oklart om det blir möjligt. Och så ska jag vara ute i naturen så mycket som möjligt. Den är avgörande för sinnesron och harmonin.

Filip Joelsson/TT

'Jag vet inte om världen någonsin kommer gå tillbaka till vad den var, men jag hoppas vi går vidare till något klokare och mer solidariskt', säger Jason Diakité. Pressbild.
"Jag vet inte om världen någonsin kommer gå tillbaka till vad den var, men jag hoppas vi går vidare till något klokare och mer solidariskt", säger Jason Diakité. Pressbild.
Fotograf: Christopher Schauz/Bad Taste Empire

FAKTA

Fakta: Årets Ganneviksstipendiater

Jason ”Timbuktu” Diakité (musik)

Ana Laguna (dans)

Bea Szenfeld (form)

Enno Hallek (bild)

Michal Leszczylowski (film)

Tilde Björfors (teater)

Ganneviksstipendiet delas årligen ut till konstnärer inom bild och form, musik, dans, film och teater. Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål bildades 2012 av Konstnärsnämnden sedan finansmannen och konstälskaren Per Gannevik hade donerat det mesta av sin kvarlåtenskap till myndigheten. Genom stipendier stöder stiftelsen konstnärer som "kan förväntas ha betydelse för det svenska kulturarvet". Stipendiesumman är 500 000 kronor var.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Dubbelt så mycket övertid för sjukhuspersonal

Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Personalen på Södertälje sjukhus har arbetat mer än dubbelt så mycket övertid under april i år jämfört med i april förra året, enligt SVT Södertälje.

Det handlar om 8 200 timmars övertidsarbete, främst bland personal på intensivvårdsavdelningen. Motsvarande siffra för april 2019 är 3 400 timmar.

– Det beror främst på den pandemi som vi har haft nu, säger Christophe Pedroletti, sjukhusets vd, till SVT.

Övertidstimmarna kostar sjukhuset, som sedan tidigare har sparkrav på sig, tre miljoner kronor bara för april.

Utrikes

Mexikos president: En miljon jobb hotade

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under ett tal i Mexico City i april. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under ett tal i Mexico City i april. Arkivbild.
Fotograf: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Coronakrisen kan komma att kosta Mexiko omkring en miljon jobb, varnar Mexikos president Andrés Manuel López Obrador – men lovar satsningar för att täcka upp för tappet.

Landets ekonomi led av recession redan före pandemin slog till och en del bedömare spår att den kan krympa med så mycket som nio procent i år.

– Min förutsägelse är att en miljon arbeten kommer att försvinna i och med coronaviruset, säger López Obrador i ett tv-sänt tal.

– Men vi kommer att skapa två miljoner jobb, lovar han.

Nyligen lade hans regering fram riktlinjer för en återöppning av bil- och gruvindustrin samt byggbranschen.

Mexiko har hittills rapporterat 68 620 bekräftade fall av coronavirus och 7 394 dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitets sammanställning.

Ekonomi

Japan förbereder nytt stödpaket

Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Fotograf: Sadayuki Goto/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Japan överväger ett nytt gigantiskt stimulanspaket för att få den inhemska ekonomin på rätt köl efter coronapandemin.
Samtidigt kommer uppgifter om att landet under måndagen väntas häva det nödläge som fortsatt gäller i ett antal prefekturer, bland annat Tokyo.

Det nya stödpaket som den japanska regeringen enligt tidningen Nikkei filar på är värt 9 000 miljarder kronor, och ska finansieras via en extra budget, som gäller för räkenskapsåret som inleddes i april. Stödet uppges främst vara riktat mot de företag som drabbats hårdast under pandemin. Enligt tidningen kan regeringen klubba igenom ett beslut om paketet på onsdag.

Regeringen hoppas att stödpaketet ska stoppa den drastiska nedgången i den japanska ekonomin. Under årets andra kvartal väntas den gå ner med 22 procent, enligt analytiker.

Förra månaden lanserade regeringen ett stimulanspaket värt runt 10 000 miljarder kronor.

Regeringen väntas under måndagskvällen lokal tid lyfta det nödläge som fortfarande gäller i vissa delar av landet, bland annat Tokyo, ett besked som lyfte Tokyobörsen. Vid lunchtid hade Nikkei 225-index stigit med 1,5 procent.

Ekonomiminister Yasutoshi Nishimura säger att besluten om extra stödpaket och att lyfta karantänsreglerna hänger ihop.

– Medan nödläget tas bort och vi övergår i ett nytt sätt att leva är det viktigt att stegvis få nytt liv i den ekonomiska aktiviteten, sade han på en presskonferens i Tokyo.

NÄSTA ARTIKEL