Einar Öhman spelar valthorn och Malin Nyström violin i Malmö symfoniorkester. Foto: Gunilla Wedding
Einar Öhrman och Malin Nyström, Malmö Symfoniorkester.

Redo för tio dagar med Beethoven

I kväll inleds Beethovenfestivalen på Malmö Live och Malmö symfoniorkester tillsammans med nya chefsdirigenten Robert Trevino ska under tio dagar spela alla Beethovens nio symfonier.
– Det blir som när folk lyssnar på hela Wagners Ringencykel, nu blir det tillfälle att verkligen nörda ner sig i Beethoven, säger violinisten Malin Nyström som också är andre konsertmästare i MSO.

Beethovefestival på Malmö Live
Torsdag 10/10: Eroicasymfonin, symfoni nr 1, 2, 3
Lördag 12/10: Ödessymfonin, symfoni nr 4, 5
Torsdag 17/10: Pastoralsymfonin, symfoni nr 6, 7
Lördag 19/10: Europahymnen, symfoni nr 8, 9
Medverkande: Malmö symfoniorkester och chefsdirigenten Robert Trevino. 19/10 medverkar även Kate Royal (sopran), Christine Rice (mezzosopran), Tuomas Katajala (tenor), Derek Welton (bas), MSO Festival Chorus (kör)

Säsongen 2019/2020 är chefsdirigenten Robert Trevinos första med Malmö symfoniorkester och på programmet står bland annat två festivaler, en med Beethovenverk nu och så Stravinskij till våren.
– Det är så härligt att Malmö kan leverera sådant här, säger Einar Öhman som spelar valthorn och är alternerande stämledare. I vanliga fall brukar det vara London och Paris och det blir som en fläkt av stora världen kommer hit och det är nog också Robert Trevinos idé att det ska vara så.

Både Malin Nyström och Einar Öhman har spelat Beethoven i många sammanhang tidigare.
– Om man är kornettist så är det det här att spela i en orkester som är roligt, att vara en del av den kroppen. och då dök ju Beethoven upp tidigt, säger Einar Öhman. För mig var det nog symfonierna först och några av ouvertyrerna spelade man också i ungdomsorkestern. Och jag har spelat alla symfonierna tidigare.
– Det har jag också men det var nog inom kammarmusiken jag stötte på Beethoven först, säger Malin Nyström.
– Sedan är det speciellt att sitta på en scen och bara spela Beethovensymfonier, lägger Einar Öhman till. Det känns lite som en motvikt, i dag är det så mycket jag, jag, jag och det här blir tvärtom.

När vi träffas i lokalerna utanför Malmö Lives konsertsal är det en dag kvar till festivalens första dag då symfonierna 1,2 och 3 ska framföras och visst är det lite nervöst.
– När jag hörde det först så tänkte jag – oj, hjälp, vilket kamikazeprojekt, säger Malin Nyström med ett skratt. Men nu när man är inne i det så ska det bli väldigt spännande. När vi börjat lägga pusslet så ser man också hur det ser ut.
– Tanken var lite skrämmande att ha fyra konserter och bara orkester på alla utom sista, säger Einar Öhman. Man överlämnar mycket till publiken och det är en utmaning även för dem.
– Men det är något som jag är väldigt stolt över, det vi gör här, betonar Malin Nyström. Du kan komma in här och stänga telefonen och sedan bara sitta och bli serverad något där du bara behöver låta dina egna känslor och tankar finnas. Det finns inte så många ställen där man kan göra det.

Förberedelserna inför Beethovenfestivalen började redan i augusti då orkestern repeterade och även spelade på Malmöfestivalen. För Malin Nyström och Einar Öhman ser de individuella förberedelserna väldigt olika ut.
– För en stråkmusiker handlar det extremt mycket om att plugga noter, förklarar Malin Nyström och visar med ett decimeteravstånd mellan tummen och pekfingret hur tjockt nothäftet inför just Beethovenfestivalen är.
– Som kornettist är noterna nog bara 30 procent, funderar Einar Öhman. Resten handlar om att vara i god fysisk form. Men det roligaste med förberedelsearbetet är att sätta ihop allt och det gör Trevino väldigt naturligt

Beethovenfestivalen avslutas på lördag 19 oktober med symfonierna nummer 8 och 9 där det även finns solister och kör med. Sedan fortsätter MSO:s säsong med nya projekt och Einar Öhman och Malin Nyström ser väldigt mycket fram emot bland annat vårens Stravinskijfestival.
– Den blir häftig på ett annat sätt, mer teknisk, säger Einar Öhman. Sedan ser jag också fram emot Strauss opera Salome. Den fungerar verkligen fint konsertant
– Åh, den känner jag bara mycket noter inför, säger Malin med ett skratt. Jag tycker också att det ska bli väldigt häftigt med Morriconekonserten. Det är ruskigt bra musik. Över huvud taget har vi verkligen många roliga projekt framöver.
– Och vi måste bara också få lyfta fram vilken otrolig förmån det är att få sitta och spela i det här rummet. Och att lyssna, lägger Einar Öhman till som avslutning. Vi har definitivt det bästa konserthuset i Sverige, eller hela Norden.

Beethovefestival på Malmö Live
Torsdag 10/10: Eroicasymfonin, symfoni nr 1, 2, 3
Lördag 12/10: Ödessymfonin, symfoni nr 4, 5
Torsdag 17/10: Pastoralsymfonin, symfoni nr 6, 7
Lördag 19/10: Europahymnen, symfoni nr 8, 9
Medverkande: Malmö symfoniorkester och chefsdirigenten Robert Trevino. 19/10 medverkar även Kate Royal (sopran), Christine Rice (mezzosopran), Tuomas Katajala (tenor), Derek Welton (bas), MSO Festival Chorus (kör)

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...