Är man lite skraj för att våga prova råa ostron går det bra att gratinera dem, som till exempel här med spenat- och bacontopping, så kallade Rockefeller-ostron. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rockefeller-ostron

Recept Lakritstonerna gör sig väldigt väl till just ostron. Receptet har anor ända tillbaka till år 1889, då det skapades i New Orleans och döptes efter den stenrike John D Rockefeller (1839–1937).

Till 4 portioner, 20 minuter

Du behöver:
12 ostron
3 skivor bacon
50 g spenat
1 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta, grovhackad
25 g smör eller 1/2 dl olivolja
1 dl smulat dagsgammalt bröd
1 msk Pernod
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1/2 citron, skalet
cirka 1/2 tsk Tabasco
salt (vanligt)
nymalen peppar
grovt salt
1/2 dl färskriven parmesan
citronklyftor till servering

Gör så här:
1. Öppna ostronen, lossa köttet försiktigt, men låt det ligga kvar i spadet i ena skalhalvan.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar.
2. Kör bacon, spenat, persilja och vitlök i en matberedare.
3. Mixa smör eller olja, bröd, Pernod, fänkålsfrön, rivet citronskal och Tabasco. Häll sedan i spenatröran och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll upp grovsalt på en plåt och fördela ostronen ovanpå så att de står stadigt. Klicka på en matsked av spenatröran på varje ostron. Toppa med parmesan.
5. Gratinera i cirka 5–7 minuter i 225 grader under grillelementet eller tills ytan får fin färg.
Servera genast med citronklyftor.