Annons

Kan bli kontroll på Pepparholm

ÖRESUND Det är fortfarande oklart hur de nya gränskontrollerna från Sverige till Danmark som införs den 12 november ska genomföras. Dansk polis kommer inte att sätta upp en fast kontrollstation vid Öresundsbron. Istället ska polisen kontrollera utvalda bilar, någonstans på den danska sidan sundet där det är genomförbart, som på Pepparholm eller efter tunneln. Det uppger dansk polis för News Øresund.
Publicerad 11 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Den danska regeringen beslutade under torsdagen att införa gränskontroller för tåg-, bil- och färjetrafik från Sverige till Danmark. Kontrollerna kommer att göras punktvis, omkring en till två gånger i veckan vid varje överfart, uppger danska polisen.

Annons

– Kontrollerna kommer att göras på olika ställen och vi kommer att dra ner på bilens fart, vinka in den åt sidan, och be om ett id att titta på. Hur vi väljer ut vilka bilar som ska kontrolleras kan vi inte avslöja, säger en presstalesperson på danska polisen till News Øresund.

Var kontrollerna ska ske återstår att se. Det kan vara aktuellt med ön Pepparholm, där broförbindelsen och tunneln möts och där det är möjligt att svänga åt sidan utan att hindra annan trafik. På fastlandet, efter Öresundstunneln, är ett annat alternativ.

– Det kommer att bli på olika ställen.

Polisen kommer inom kort också att träffa tågoperatörerna DSB, Skånetrafiken och SJ för att diskutera hur de nya gränskontrollerna kan genomföras på Öresundstågen. Kontroller under resans gång, eller i anslutning till av- och påstigning vid en station, är två möjliga scenarier på tågen.

– Men det är allt för tidigt att säga exakt hur det kommer att gå till. Vi ska ha vårt möte först, uppger polisen.

Alla passagerare förväntas dock ha sitt pass eller id-kort med, eftersom kontrollerna ska ske slumpmässigt.

Dansk polis förklarar också att gränskontrollerna inte blir lika omfattande som den tidigare id-kontrollen, som för tågresenärerna huvudsakligen genomfördes på järnvägsstationen vid Köpenhamns flygplats, med förseningar, förlängd restid och frustration bland pendlarna som följd. Fokus kommer att ligga på att stoppa de gränsöverskridande kriminella nätverken och inte att besvära vanliga pendlare, uppger polisen för News Øresund.

News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons