Annons

Torsken svälter ihjäl

Opinion I början av veckan möts EU:s ministrar med ansvar för fiskefrågor. Denna gång har de också ansvar för ett helt ekosystem. Torskens situation i Östersjön är så utsatt att EU-kommissionen 2019 helt förbjöd fiske i de södra delarna. Sverige stödjer kommissionens förslag om att minska fisket i Östersjön med 23 procent nästa år, vilket är välkommet. Man borde dock gå längre.
Opinion • Publicerad 14 oktober 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Torsk uppdragen ur Östersjön. Foto: TT
Torsk uppdragen ur Östersjön. Foto: TT

I början av veckan möts EU:s ministrar med ansvar för fiskefrågor. Denna gång har de också ansvar för ett helt ekosystem.

Torskens situation i Östersjön är så utsatt att EU-kommissionen 2019 helt förbjöd fiske i de södra delarna. Sverige stödjer kommissionens förslag om att minska fisket i Östersjön med 23 procent nästa år, vilket är välkommet. Man borde dock gå längre.

Annons

Att torskens tillgång till föda minskat i södra Östersjön är en sannolik förklaring till torskkrisen. Fisken svälter helt enkelt på grund av det intensiva fisket på sill och skarpsill. Minskat sillfiske skulle säkra tillgången.

Kraftfulla politiska åtgärder skulle på ett par år kunna återställa torskbeståndet enligt Henrik Svedäng vid Östersjöcentrum, en forskningssammanslutning vid Stockholms universitet.

Just när det gäller intensivt fiske kan balansen återställas relativt snabbt och det finns exempel på när fiskebestånd till och med har återhämtat sig snabbare – men det är beroende av effektiva åtgärder nu. Fiskbestånden kan lika snabbt slås ut på ett par år. Trålfisket är en stor bov, eftersom det inte bara står för aggressivt fiske av sill, utan också ger bifångst av torsk.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson(S) talar om att fiskestopp kommer att få svåra konsekvenser för yrkesfisket. Långsiktigt är det bästa även för yrkesfisket ett hållbart bestånd som gör att man kan ha torskfiskare som yrke även om tio år.

Givetvis måste yrkesfiskarna få all hjälp de behöver för att inte slås ut av fiskestoppet, men till detta finns det ekonomiska resurser. Det handlar alltså främst om politisk vilja. Det blir betydligt dyrare att slå ut ekosystemet i Östersjön och förlora torsken helt innan man kommer på att det är dags att agera.

Vid veckans möte kan och bör ministrarna bestämma sig för att agera för att fisken får det fåtal år på sig som den behöver för att återhämta sig. Fisk är bra mat och Östersjön förtjänar ett andrum.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons