Annons

Kritik mot försenat bygge i Lönsboda

Osby • Publicerad 15 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tommy Augustsson (S) hade ställt en interpellation till fullmäktige där han ville ha svar på fem frågor om varför tomten står orörd. Torsten Johansson (M) och ordförande i Osbybostäder AB svarade att nu ska det bli fart på byggandet och han satte hösten 2020 som mål för inflyttning.

Bakgrunden är den att Osbybostäder AB förvärvade en tomt i Lönsboda i januari 2019. Området är detaljplanerat och så kallade SABO-hus, som inte kräver upphandling, skulle byggas, sammanlagt åtta marklägenheter. Styrelsen tog ett beslut den 1 mars i år om byggnation.

Annons

Men tomten står fortfarande orörd.

Tommy Augustsson (S) ville få svar på om tidsplanen med inflyttningen håller? När lägenheterna blir tillgängliga att söka? Om inte tidsplanen håller, vad har hänt? Finns det något nytt inflyttningsdatum? Och om Torsten Johansson (M) som ordförande i bolaget sedan i våras tänker se till att arbetet kommer igång skyndsamt så de utlovade lägenheterna kommer till stånd?

Torsten Johansson svarade att någon dokumentation inte finns på att lägenheterna skulle vara inflyttningsklara hösten 2019 utan att det varit ett muntligt löfte.

Han redogjorde för att planen varit väl optimistisk. ”ett önsketänkande”, och att bygga hus tar tid med allt vad det innebär. Planen är att man ska kunna söka lägenheterna fyra månader innan de är färdigställda.

Torsten Johansson gör bedömningen att 40-50 veckor efter beställningen kan det bli aktuellt att flytta in, vilket i dagsläget skulle innebära hösten 2020.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att vi ska leva upp till det fattade beslutet och börja bygga så snart som det är möjligt, sa Torsten Johansson inför kommunfullmäktige.

Vid den interpellationsdebatt som följde ställde Tommy Augustsson frågan om husen är beställda. Han fick svaret att det är de inte.

Men beställningen ligger ”i väldig närhet”.

När han pressades lite svarade han att beställningen kan göras inom två månader.

– Det brådskar, kontrade Tommy Augustsson (S) och det råder stor brist på bostäder i Osby kommun.

Annons

Han påpekade också att nya bostäder skapar en flyttkedja som i förlängningen kan resultera i nya kommuninvånare och därmed skatteintäkter.

– Jag tog det här uppdraget för att få fart på byggnationen, kontrade i sin tur Torsten Johansson.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons