Annons

Mando Diao bjuder upp till dans

Kultur och Nöje Spelar inför ett utsålt KB i helgen. Matilda Arborelius fick en pratstund med frontmannen Björn Dixgård.
Publicerad 15 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är en, som han själv uttrycker det, en smånöjd Björn Dixgård som summerar nya plattan Bang.

– Helt nöjd kan jag aldrig vara för då kommer man inte kunna göra nästa grej. Då har man jinxat det. Jag är glad att vi har gjort den, vi har följt en vision från start till mål. Vi har gjort mycket skitlåtar i vår karriär, det ska jag villigt erkänna, men de har ofta smugit in när det inte har funnits en klar vision. Men med den här skivan hade vi det. 

Annons

Efter förra skivan Good Times från 2017 var bandet ute och turnerade i två år.

– Då började vi spela mer av vårt rockmaterial. Vi kom ju innan från Aelita och Infruset så vi hade inte gjort det på ett tag. Rock’n’ roll finns alltid runt hörnet för oss och nu fick vi upp lusten för sån typ av musik igen, berättar Björn Dixgård.

Väl tillbaka igen började de ta ut gitarriff för nytt material.

– Vi sa att vi kör på det rätt igenom med souliga låtar, lite bluesigt, och texterna ska handla om våra liv, våra problem och vardagsrealism. Allt vi tänker på blandat med våra gamla rock’n’roll-floskler, så det har vi gjort. 

Dixgård ville ha en enkel albumtitel och ett av spåren på skivan heter Bangerhead, varför albumet fick bli en kortare version av låttiteln.

– Men den säger något om musiken också, att den är rakt på och väldigt simpel nästan stenåldersmässig hubbaklubba liksom. Vi ville ha det enkelt och inte så genomtänkt utan ha det rått. Titeln passar bra till det.

Mando Diaos första album kom 2002 och sedan dess har bandkonstellationerna förändrats genom åren. I dag består Mando Diao av Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou, Daniel Haglund, Jens Siverstedt och Patrik Heikinpieti och det är främst Björn Dixgård och Jens Siverstedt som står för texterna.

– När jag läste igenom alla texter såg jag att varenda text handlar om typ någon existentiell livsfråga eller problem vi haft, jag och Jens, vårt mörker blandat med en enorm törst efter frihet. Jag har en törst efter frihet hela tiden, det är därför jag håller på med det jag gör och det var därför jag började med det jag gör. Jag vill vara kreativ, jag vill vara fri och jag vill ha så roligt som möjligt. Det tror jag i och för sig gäller för de flesta i världen så jag hoppas att plattan kommer inspirera det till det.

En annan förhoppning Björn Dixgård hyser med albumet är att lyssnaren ska vilja dansa.

-Det är ett stort kall i mitt liv, jag har det med mig sedan barnsben. Jag älskar när folk dansar, och när folk skiter i hur det ser ut, när man bara fridansar. Så mycket som möjligt av det vill vi ska komma ut av den här skivan, så jag försökte också göra det lite dansvänligt. 

Annons

Just låten Bangerhead menar han är extra dansvänlig.

 – Men det är inte techno, det är hubbaklubba, hedonistisk stenåldersdans. 

Hur har arbetet med nya plattan sett ut jämfört med de tidigare?

– Om man jämför med förra, Good times, då kom vi från uppbrottet med Gustav (Norén reds.anm.) och då var vi en nygammal konstellation. Det var lite krångligt, ska jag villigt erkänna. Det har alltid varit jag och Gustav som gjort alla låtar innan så med Good times kände vi att vi ville göra en skiva där alla bidrog med låtar. Men det var lite krångligt eftersom det plötsligt var fem olika visioner, det blev lite spretigt. Den var omständlig att göra. Med Bang gick vi mer på den visionen vi hade och hade ganska korta svängar i studion. När man har ingången att allt ska vara simpel då försvinner de låtar som var krångliga, de försvann direkt. vi hade någon låt som var dålig 80-tals soulig arenalåt den rök dit pepparn växer. 

Den 18:e oktober släpps plattan och den 19:e samt 25:e oktober spelar bandet på KB.

– Det lär bli fest i lokalen, det brukar bli bra på KB, det är ett grymt ställe. Vi kommer att ge järnet. 

En av spelningarna är redan utsåld.

– Jag hoppas och tror att det är för att vi är bra och vi har alltid lagt fokus på att vara ett bra liveband. Men också själsligt – att gå in med total närvaro, vi har till och med haft övningar hos en psykolog, hur närvarar man så mycket som möjligt när man går in med hull och hår, det var jävligt intressant. 

Bandet väntar sig att kommande turné, Bang your head-tour, kommer att sträcka sig flera år framöver.

– Vi försöker undvika flyg så mycket det gå, vi är tyvärr de värsta miljöbovarna vårt band eftersom vi reser så mycket. Men vi försöker att ta tåg och buss så ofta det går.

Annons

Men det är lite ångest att flyga, det är det sämsta. Och det är jobbigt att vara ifrån dem man älskar. Jag får kolla med mina barn hur de tycker om den saken sen. Men de verkar gilla musik mina barn och det är kul, min fru säger till mig att jag måste spela annars är jag inget kul att vara med, säger han med ett skratt.

Mando Diao är också aktuella som ett av husbanden i På spåret i år där de kommer att spela under tre avsnitt.

– Det ska vi börja repa för, det var en rolig förfrågan som kom i somras. Det var en no brainer. Det är också ett bra sätt för oss att få göra lite covers för det är vi dåliga på. 

bild 1/2
Mando Diao. Foto: Viktor Flumé 
Mando Diao. 
Foto: Viktor Flumé 
Mando Diao. Foto: Viktor Flumé 
Mando Diao. 
Foto: Viktor Flumé 
Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons