Annons

Nya vapen i kampen mot granbarkborren

Osby • Publicerad 15 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är den torra sommarens 2018 och årets rekordstora angrepp som gör att nya vägar måste hittas för att bekämpa granbarkborren.

Sommaren 2018 orsakade rekordstora angrepp av granbarkborre framför allt i södra Sverige. I år visar sig läget bli ännu besvärligare med två svärmningar och det kan bli nya rekordnivåer som troligtvis får efterverkningar flera år framöver.

Annons

Projektet drivs av Skogsstyrelsen som har fått 2,2 miljoner kronor av regeringen för att bekämpa granbarkborren inom ramen för det nationella skogsprogrammet.

Projektledaren Alice Högström förklarar i ett pressmeddelande att all tillgänglig modern teknik för att begränsa angreppen och skadorna på skogen behövs.

Genom att analysera och kombinera olika geografiska data och information från satellitbilder, så kallad fjärranalys, går det att peka ut vilken typ av skog som löper hög risk för granbarkborreangrepp. En del kartor och analyser kommer att köpas in av företag som använder sig av artificiell intelligens.

Skogsstyrelsen kommer dessutom påbörja ett arbete med att bygga upp ett system för kontinuerlig övervakning av skogen för att lättare kunna upptäcka angrepp,

Förhoppningsvis finns de här hjälpmedlen på plats före nästa års svärmning och från och med nästa år beräknas de första nya kartunderlagen över riskområden vara tillgängliga.

Bra kartunderlag är ett viktigt och efterfrågat hjälpmedel i jakten på granbarkborre för att visa var det finns ökad risk för angrepp. Med bättre kartor räknar Skogsstyrelsen med att det bli lättare att upptäcka nya angrepp och få en effektivare bekämpning.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons