Knislinge

162 kvadratmeter stort hus i Knislinge sålt

Artikel Knislinge Försäljningen av fastigheten på Norregatan 24 i Knislinge är nu klar.

PREMIUM

Försäljningen av fastigheten på Norregatan 24 i Knislinge är nu klar. Nya ägare är Jennifer Adelé Pålsson, 32, och Jens Nilsson, 36, tidigare boende på Trädgårdsgatan 9 i Knislinge och säljare är Helena Aspdahl, Sven Magnus Ericson, Karl Henrik Endoff och Vilhelm Ericson. Huset byggdes 1975 och har en boyta på 162 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i oktober 2019 och priset blev 1 570 000 kronor.

I vintras såldes ett annat hus på samma gata, på Norregatan 23. Där blev priset för den 150 kvadratmeter stora villan 1 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ägare kan stämma förre Swedbankordföranden

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks förre ordförande Lars Idermark kan komma att hållas ansvarig av ägarna.
Över tio procent av ägarna röstade emot ansvarsfrihet på den pågående bolagsstämman i Swedbank, vilket räcker för att öppna en skadeståndsprocess.

Lars Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter flera avslöjanden om misstänkt penningtvätt i banken. Nu kommer efterspelet, han och dåvarande vice ordförande Ulrika Francke får inte fullt ut ansvarsfrihet av ägarna.

Mer väntat fick inte heller den tidigare sparkade vd:n Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet.

Därmed kan ägarna och den nya styrelsen driva skadeståndsanspråk mot dessa för den skada de åsamkat bolaget.

Innan beslutat pläderade Aktiespararnas vd Joacim Olsson för nekad ansvarsfrihet.

– Det är inte rimligt att furstens undersåtar ska offras och ta det offentliga ansvaret och få all skuld, samtidigt som Lars Idermark och dennes styrelse går fri från ansvar. Styrelsen har ett tydligt ansvar för det som inträffat.

När stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan till stämman var det tydligt att storägarna till övervägande del stod på den gamla styrelsens sida. Däremot fick både Lars Idermark och den tidigare styrelseledamoten Ulrika Francke mer än 10 procent av rösterna emot sig, vilket innebär att skadeståndsprocesser kan drivas mot dem även om de på papperet beviljats ansvarsfrihet.

En ankdamm

Efter stämman beskriver Joacim Olsson det hela som en "jätteframgång".

– I praktiken är det en nekad ansvarsfrihet, och en tydlig markering om att aktieägarna är missnöjda med deras arbete.

TT: Hur ser du på möjligheten för skadeståndsprocesser att inledas?

– Både enskilda ägare och styrelsen har ett år på sig att ta ställning till det, och det kan under året komma fram mer information. Vi har ännu inte sett vad de amerikanska myndigheterna hittar på, säger Joacim Olsson.

TT: Många storägare röstade för ansvarsfrihet, hur ser du på det?

– Jag beklagar att många av de största ägarna väljer att fortsätta hålla den förra fursten om ryggen. Det är klart att många i den gamla styrelsen är nära många av de storägare som finns, och då är det svårare att städa uppifrån.

TT: Det låter nästan som vänskapskorruption?

– Jag skulle inte använda det uttrycket, men det är en liten ankdamm i den finansiella världen där många känner många. Det finns personliga kopplingar som kan göra det svårare att markera.

Städar uppifrån

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är att bankerna denna gång är en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

2,6 miljoner

Henriksson avslutade med en framåtblick.

– Sverige kommer gå igenom tre faser, mitigering, en uppstart av ekonomin, och sedan en lång, mödosam resa tillbaka till en fungerande ekonomi.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson höll ett anförande, men innan kamerorna hade slagits på, så journalisterna på plats kunde inte ta del av det.

Senare under stämman valde aktieägarna att lämna styrelsens arvoden oförändrade. Det innebär att ordförande Göran Persson även nästa år kan räkna hem 2,6 miljoner kronor för uppdraget, och övriga styrelseledamöter drygt 600 000 kronor.

FAKTA

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Inrikes
Inrikes Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 032 personer har fått eller får intensivvård. För närvarande vårdas 335 covid-sjuka på IVA, enligt Socialstyrelsen.

– I IVA-vården ser man en utplanande kurva, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, vid dagens pressträff.

Hon talar vidare om regionerna, speciellt Västra Götaland där ett trendbrott setts:

– Vi kan se att de hade en tydligt nedåtgående trend som bröts runt den 18 maj och där det blev det en utplaning. Man har den här veckan sett en liten uppgång, säger Sara Byfors.

– Men det är relativt få patienter som läggs in per dygn, säger hon.

Gotland har däremot ett stabilt läge. Antalet sjukdomsfall per 100 000 invånare ligger på 117,3.

– Vi ligger strax över Skåne och Blekinge i antalet fall per 100 000 invånare, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

– Vi har haft en fördel av pandemins långsamma utveckling som har gjort att vi har kunnat förbereda oss, säger hon.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen säger att Socialstyrelsens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt.

– Vi ser att det är en variation mellan olika boenden och olika kommuner och det är ett problem i sig, säger han.

– Vi vänder oss emot det kraftigt överdrivna ordbruket kring dödshjälp. Jag finner att det är direkt stötande, säger Lindén.

Thomas Lind n, avdelningschef, Socialstyrelsen (Till vänster), Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19.
Thomas Lind n, avdelningschef, Socialstyrelsen (Till vänster), Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi

SAS jagar pengar hos ägarna – aktien rasar

Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS vädjar till ägarna om kapital för att överleva krisen. "Intensiva och konstruktiva" diskussioner förs med svenska och danska staten.
– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson, vd för SAS till TT.

Omfattande åtgärder för att minska kostnader som korttidspermitteringar och storvarsel räcker inte. För SAS är det nödvändigt att söka stöd hos ägare för att hålla i gång verksamheten på den låga nivån som råder.

– Ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Vi behöver rekapitalisera bolaget. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare, säger Rickard Gustafson.

Bolaget får tummen ned på börsen och SAS aktie rasar över elva procent i eftermiddagshandeln.

Behov av miljarder

I slutet av april hade SAS 4,2 miljarder kronor i sin kassa. I början av maj fylldes den på med hjälp av ett treårigt lån på 3,3 miljarder kronor, med garantier från den svenska och danska staten som också är huvudägarna i SAS. Rickard Gustafson bedömer likviditeten som god i nuläget men bolaget blöder varje dag merparten av flottan står på marken.

Det är därför nya diskussioner har inletts med ägarna under senare tid. Målet är enligt vd att kunna presentera en mer detaljerad rekapitaliseringsplan för marknaden i juni. Rickard Gustafson vill inte säga mer än att diskussionerna handlar om betydande belopp som behövs för att överleva.

SAS har också vänt sig till norska staten, som sålde sitt ägande 2018, med hopp om ytterligare en kreditfacilitet.

– Vi är i en aktiv diskussion med norska staten och försöker finna lösningar på hur vi ska kunna få tillgång till en sådan facilitet på ett sätt som fungerar för SAS. Och jag har en stor tro på att vi kommer att finna en lösning, säger Rickard Gustafson.

Långsam återhämtning

SAS kvartalsrapport för perioden februari till april, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår visade som väntat på en brakförlust, minus 3,7 miljarder före skatt. Det som började med reserestriktioner till Kina blev snabbt en global kris för flygbranschen när coronapandemin drog ner efterfrågan på resor till nära noll.

SAS som under senare tid främst trafikerat ett fåtal inrikeslinjer i Sverige och inrikestrafiken i Norge, öppnar under juni några fler linjer. Det betyder att man då går från 15 flygplan i trafik till 30. Men återhämtningen beräknas ta flera år. Inte förrän 2022 tror Rickard Gustafson att efterfrågan på flygresor är tillbaka på samma nivåer som före krisen.

– Sommaren kommer inte att bli den sommar vi hade förutsatt när vi startade det här året. Ett visst resande kommer att komma upp men det kommer att vara en bråkdel av vad vi hade tänkt oss, säger han.

FAKTA

Fakta: SAS delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: SAS

Utrikes

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland har skickat ut nya inbjudningar till en stor militärparad i Moskva i juni som högtidlighåller 75-årsminnet av Nazitysklands kapitulation och segern i andra världskriget. Paraden skulle ursprungligen ha hållits på segerdagen den 9 maj, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.

Bland de inbjudna dignitärer som tackat ja finns Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping.

– Inbjudningar skickas ut på nytt till alla deltagare, däribland Frankrikes president, säger Alexej Paramonov, chef för det ryska utrikesdepartementets Europaenhet, till nyhetsbyrån Ria.

President Vladimir Putin meddelade i tisdags att den årliga paraden ska hållas den 24 juni. Då är det exakt 75 år sedan den första segerparaden hölls på Röda torget 1945, efter den tyska kapitulationen den 9 maj.

Inbjudningar har även skickats till bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump.

Inrikes

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig kvinna träffades av 19 skott och avled i en lägenhet i Vällingby förra året. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet på henne.

Det var den 28 augusti förra året som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket.

Den yngre mannen fälls däremot för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol.

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby den 28 augusti förra året. Arkivbild.
Fotograf: Marko Säävälä/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

La Liga visas gratis på spanska sjukhus

Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Sport
Sport

Den 11 juni återstartar La Liga. Nu har bolaget som äger sändningsrättigheterna i Spanien, MediaPro, meddelat att ligan ska visas gratis på många sjukhus i landet.

– Det här är till för att hjälpa människor som är isolerade. Det görs i solidaritet med alla som slitit sig igenom covid-19-krisen på alla sjukhus, skriver La Liga i ett pressmeddelande.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Hittills har över 27 000 människor avlidit.

När den spanska fotbollen pausades i mars toppade Barcelona tabellen med 58 poäng efter 27 omgångar. Alexander Isaks Real Sociedad ligger på fjärde plats med 46 poäng.

Sport

Wislander lämnar Redbergslid

Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Handbollsikonen Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergslid.

56-åringen lämnar Göteborgsklubben efter sammanlagt 29 år som spelare och ledare.

Efter tolv proffsår återvände landslagsstjärnan till Redbergslid 2002. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 tog han direkt en plats i ledarstaben.

"Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta", skriver RIK på sin webbplats.

Wislander var med och tog 13 mästerskapsmedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennieskiftet till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet (produktionschef på Postnord) och i handbollshallen redan efter en vecka.

Utrikes

Polis: Johnsons rådgivare bröt mot virusregel

Rådgivaren Dominic Cummings.
Rådgivaren Dominic Cummings.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den brittiska regeringsrådgivaren Dominic Cummings har brutit mot coronariktlinjerna. Det slår polisen i Durham fast. Men det ses som en mindre allvarlig händelse och polisen kommer inte att vidta några åtgärder, rapporterar The Telegraph.

Det har stormat kring premiärminister Boris Johnson och hans främste rådgivare sedan det avslöjades att Cummings i slutet av mars reste 40 mil med sin fru och son från London till Durham, trots att britterna hade uppmanats att stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset.

Många har krävt att han ska avgå, men Cummings har stöd från Johnson, som har sagt att rådgivaren agerat förnuftigt och enligt lagen.

Cummings själv har motiverat resan med att hans fru insjuknade i covid-19 och att han därför ville lämna sonen i sitt föräldrahem eftersom han själv sannolikt också skulle bli sjuk. Han menar att han agerade försiktigt och inte bröt mot riktlinjerna när familjen åkte dit för att isolera sig.

Det regelbrott som polisen i Durham hänvisar till handlar dock om en resa på omkring åtta mil som Cummings gjorde med sin familj från Durham till Barnard Castle, och tillbaka, den 12 april. Rådgivaren har förklarat den turen som ett test för att se om han skulle kunna köra bil efter att ha drabbats av coronarelaterade ögonproblem.

Sofia Eriksson/TT

NÄSTA ARTIKEL