Scones hör testunden till, de här har fått extra mycket smak med hjälp av cheddar, bacon och kryddor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fixa höstmyset med afternoon tea

Recept Höstmys är lika med tid för te. Varför inte bjuda hem vännerna på afternoon tea i stället för middag? Umgänge med brittisk finess.

Allt blir ju som bekant godare med bacon. Och få saker känns väl mer passande till afternoon tea än just scones.

Scones med bacon och cheddar
Till cirka 12–15 stycken, 40 minuter

Du behöver:
140 g bacon
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk senapspulver
1 tsk malen spiskummin
1/4 tsk salt
nymalen svartpeppar
50 g kylskåpskallt smör
2 1/2 dl riven cheddar (eller annan ost med smak)
3 dl vispgrädde

Äta till:
smör
ost
sylt
marmelad
hemgjord citruscurd

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar. Spara stekfettet.
Blanda mjöl, bakpulver, senapspulver, spiskummin, salt och peppar i en bunke. Skär smöret i kuber och fördela med fingertopparna i mjölblandningen tills du får en grynig massa. Rör ned ost och baconbitar, se till att allt täcks helt av mjölblandningen. Blanda hastigt i grädden utan att arbeta för länge.
Lägg upp degen på en mjölig yta. Arbeta snabbt ihop och platta ut till en cirka 2–3 centimeter tjock platta. Placera på bakplåtspappersklädd plåt och ta ut cirklar med utsticksmått, upprepa tills degen tar slut. Pensla med det sparade baconfettet (värm om det behövs).
Grädda i cirka 15–20 min eller tills ytan får fin färg.
Servera med smör, ost, sylt, marmelad eller hemgjord citruscurd.