Annons

Stjärnglans när Blåslaget jubilerar

Osby • Publicerad 17 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det här ska bli trevligt, säger Mats Berg, Osby konsertförening, och en av spelarna i Blåslaget. Vi har kämpat hela hösten intensivt och ser nu fram emot konserten. Att Blåslaget fyller 50 år kräver respekt.

När Norra Skåne besöker repetitionerna är det nästan genrep.

Annons

Det riktiga genrepet med Magnus Johansson blir på lördag före konserten, som börjar klockan 16.00 i Hasslarödsskolans konsertsal. Då deltar Mini- och Midiorkestern så musiker från 12-13 år upp till 85 är med och spelar.

Blåslaget bildades 1969 och fick sitt namn genom att utlysa en namntävling i Norra Skåne. Norra Skåne satt även med i juryn som korade det bästa namnförslaget, som blev det dubbelbottnade namnet Blåslaget.

Musikskolan i Osby och Blåslaget har ett parallellt förflutet som ledde till att Lars Ward tog över som dirigent 2004.

Då bildade elever och lärare från Musikskolan samt Blåslagets musiker en ny orkester som går under namnet Underhållningsorkestern, som är ett samarbetsprojekt mellan Musikskolan och Blåslaget.

– Vi spelar på Nationaldagen, i kyrkor, på Familjedagen och på Lönsbodadagen bland annat, säger Mats Berg. Sen ger vi egna konserter men det finns utrymme att spela på fler ställen.

På lördagens konsert i Hasslarödsskolans konsertsal bjuds på lite av den gamla repertoaren.

Den välkände trumpetaren Magnus Johansson, som anses vara en av Sveriges bästa trumpetare idag, kommer för att förgylla dagen.

Han har spelat med Tom Jones och Stevie Wonder, medverkat i Rhapsody in Rock med Robert Wells, turnerat med Diggiloo i 14 år och är för många känd för sin medverkan i tv-programmet Dobbidoo.

Magnus Johansson kommer även spela flera sololåtar bland annat Oh mein papa, Come back to Sorrento och Gelsomina ur Fellinis film La strada.

I pausen blir det mingel och på kvällen äter orkestern middag på Borgen och firar 50-åringen.

bild 1/4
Blåslaget, Osby, firar 50 år.
Blåslaget, Osby, firar 50 år.
Lars Ward, dirigent och musiklärare, Blåslaget, Osby.
Blåslaget, Osby, firar 50 år.
Blåslaget, Osby, firar 50 år.
Blåslaget, Osby, firar 50 år.
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons