Lina Eldh är på plats och underhåller. ARKIVBILD

Vad menas egentligen med ”något större”?

GLIMÅKRA – Jag tror på något större, men jag är inte religiös.
Det är ett inte ovanligt svar på frågan ”tror du på Gud?”.
Vad menas med ”något större”?
Det diskuteras på Glimma musikcafé. Och så blir det givetvis massor med musik.

Får några år sedan tog Ingemar Bjärneroth initiativ till en mötesplats där existentiella frågor ska diskuteras fördomsfritt. En plats där frågorna är lika viktiga som svaren och där de stora funderingarna om livet får utrymme under avslappnade former.
Bjärneroth menar att många känner rädsla och obehag inför att prata öppet om de här frågorna.
– Jag tror vi skulle tjäna på att beröra livets frågor – för de finns där, anser han.

Han poängterar att Glimma musikcafé inte är en gudstjänst eller ett kyrkligt möte som bara välkomnar människor med ”rätt” tro eller ”rätt” religion.
Tvärtom, när existentiella frågor dryftas den här kvällen finns det inget rätt eller fel.
– Jag säger igen – vi pådyvlar inte, vi lyssnar. Besökarna får gärna var engagerade. Eller så kan de bara sitta ner och ta en fika och lyssna.

I morgon, den 19 oktober, är det dags för Glimma musikcafé på folkhögskolan i Glimåkra och rubriken är Kvällen med lite mera. Bjärneroth förklarar att han blev nyfiken på vad folk menar när de säger att de ”tror på något större”.
– Väldigt många människor svarar ofta ”ja, jag tror på något större, men jag är inte religiös” när de får frågan om de tror på Gud. Det gjorde mig nyfiken. Därför har panelen fått i uppgift att ta reda på vad som kan menas med ”något större”.
Glimma musikcafé bjuder naturligtvis även på mycket musik.
Både Lina Eldh och Julia Binnergård är på plats den här gången, liksom bandet Glimstones. Det blir rock n’roll och ballader och kvällen startar klockan 18.00.

Dagens fråga

Kommer du att köpa en mobillåda i julklapp?

Loading ... Loading ...