Annons

Efter årsskiftet måste Kulturskolan anpassa sig

Hässleholm – Hässleholm måste givetvis i sin helhet rätta sig efter Skolinspektionens påpekande och efter skollagen, säger Stefan Larsson (M) barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Hässleholm • Publicerad 19 oktober 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Stefan Larsson (M) ser en förändring redan efter årsskiftet.                         Arkivbild.
Stefan Larsson (M) ser en förändring redan efter årsskiftet. Arkivbild.

Kulturskolan har en stark position i Hässleholms kommun.

– Skolinspektionens granskning i Gislaveds kommun får effekter även i Hässleholm, säger Stefan Larsson.

Annons

Genom åren har förutsättningarna förändrats från att gå ifrån ordinarie lektioner för kulturskolans verksamhet.

– Tidigare var den vanliga lösningen att elever gick ifrån lektioner för att spela, men med tiden så har fler rektorer tagit ställning att inte ge schemalagd ledighet från de ordinarie lektionerna, i enlighet med gällande skollag. Deras tolkning stämmer överens med Skolinspektionens påpekande, förklarar Stefan Larsson.

Han konstaterar att den stränga lagtolkningen påverkar upplägget av kulturskolans verksamhet och därmed möjligheter för elever att delta i kulturskolans verksamhet under skoldagen.

– Mycket av verksamheten kanske måste förläggas i anslutning till skoldagen, istället för under skoldagen, kommenterar Stefan Larsson.

Han anser inte det är lämpligt att göra några förändringar under innevarande termin men efter årsskiftet måste kulturskolan anpassa verksamheten och följa skollagen.

Annars kan kommunen tvingas böta, genom vite.

Gislaveds kommun hotades med ett vite på en halv miljon kronor. Då valde de att rätta sig efter Skolinspektionens påpekande.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons