Ny

Inga raka rockpuckar här …

Artikel Ny serie \"Musik är användbar. Förlösande. Väcker minnen. Kan få mig på gott humör.\"

Hans Bryngelson

PREMIUM

När jag (och en kollega) fick förslaget att vi ska skriva krönika, typ ”Min skivsamling”, tvekade jag inledningsvis av olika grunder.

Jag är inte musikalisk. Trakterar inget instrument (tvingades som alla födda i slutet av 50-talet att blåsa blockflöjt, vilket jag snabbt insåg inte gick hem och lika svårt var det med att slå marscher på en plastskiva när jag ville lära mig spela trummor).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Även Nashville utesluts ur MLS-turnering

Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Foto: Sean Meagher
Sport
Sport

Nashville SC portas från att delta i den turnering i Orlando som ska avgöra den amerikanska fotbollsligan MLS. Det efter att nio spelare bekräftats vara smittade av coronaviruset.

"Vi har uteslutit Nashville SC från turneringen. På grund av de positiva testerna har inte klubben kunnat träna sedan de kom till Orlando och har därför ingen möjlighet att spela matcher", sade MLS-kommissionären Don Garber i ett uttalande på ligans hemsida.

Sedan tidigare har även Dallas stoppats från att delta turneringen efter att tio spelare och en person i ledarstaben testats positivt för coronaviruset.

Turneringen startade under torsdagen och pågår fram till den 11 augusti.

Kultur och nöje

Unga gör sina egna sommarprat

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mohammed är höjdrädd men drömmer om att bli pilot. Zerin vill berätta om sin ångest för att få andra att må bättre. Johanna pratar om osäkerheten kring framtiden. De är alla med i projektet Unga sommarpratare.

Utanför Mazettihuset i Malmö är det grådassigt juliväder men inne i Kulturskolans lokaler råder stim och stoj. Under sommaren kommer ett 20-tal ungdomar att få berätta sina historier i podcasten Unga Sommarpratare, ett projekt som drivs av Ung i Sommar, kulturförvaltningen och Malmö Kulturskola.

– Att låta ungas röster bli hörda är viktigt för oss på Kulturskolan. Att dessutom erbjuda dessa unga Malmöbor vår kulturella allemansrätt genom en fantastisk möjlighet till att själva skapa, känns väldigt inspirerande, säger Ulrika Renström, strateg på Malmö kulturskola.

Många olika kulturer

Johanna Mounzer, Mohammed Saifalla och Zerin Khalil är tre av dem som sökt praktikplats på Ung i Sommar och som kommer att få spela in sina egna sommarprat.

– Det har varit riktigt roligt, vi som grupp har integrerats riktigt bra, det är många olika kulturer och det har varit väldigt kul, säger Mohammed Saifalla.

Ingen av deltagarna kände varandra sedan tidigare men det märks tydligt att de nu på sin fjärde och sista vecka kommit varandra nära. De interna skämten haglar tätt och får dem att fnissa.

– Vi har lärt känna varandra på en djupare nivå, konstaterar Zerin Khalil.

30 minuter långt avsnitt

Under de tre veckorna har de skrivit och bearbetat sina texter, haft respons och skrivövningar. Det hela resulterar i varsitt 30 minuter långt poddavsnitt där ungdomarna berättar om sig själva och tar upp ämnen som berör allt från rasism och mobbning till framtidsplaner.

– Att skriva de här texterna innebär att man ibland måste gå in i sina känslor, mycket handlar om dåtid och då måste man gå in i den situationen igen och känna det man kände förr. Det har varit jobbigt för vissa, att prata om det och vara så öppen i sina texter men jag tror också att det är något som behövs ibland. Att gå igenom det igen och bli starkare, säger 18-åriga Johanna Mounzer.

Hennes avsnitt kommer att handla om hennes barndom, hennes relation till musiken och familjen.

– Min röda tråd är vilsenhet och osäkerhet kring framtiden. Jag pratar om att gå vilse och att hitta hem.

Pratar om höjdrädsla och mobbing

17-årige Mohammed Saifalla kommer att prata om motsatsen mellan att vilja bli pilot och samtidigt vara höjdrädd.

– Och så kommer jag att prata om flygindustrin och hur det påverkat miljön och lite om rasism. Jag vill berätta att vem som helst kan vara pilot om du har passion. För mig är viljan att bli pilot starkare än rädslan för höjder.

Den yngsta av de tre, 15-åriga Zerin, tar i sitt sommarprat upp relationen till skolan.

– Jag kommer snacka om hur det var för mig i skolan, om mobbning eftersom jag har själv gått igenom det och om ångest. Och om att jag vill bli psykolog i framtiden för att hjälpa andra ungdomar.

Hur känns det att era sommarprat kommer bli lyssnade på?

– Det känns väldigt nervöst. Jag pratar om saker jag inte pratat om med andra Mina vänner och min familj kanske råkar lyssna och det känns väldigt konstigt. Jag har visat en sida som jag vanligtvis inte brukar visa, säger Zerin.

– Det känns bra. Det är många unga som vill bli lyssnade på och genom den här plattformen får vi göra vår historia hörd, det är inspirerande, konstaterar Mohammed.

Johanna nickar instämmande:

– Det är skönt, häftigt och läskigt på samma gång.

Vad kommer ni att ta med er från det här projektet?

– Nya vänner. Och en sak jag lärt mig är att jag fått förstå dessa människor bättre genom att höra deras historier. När man gör det tror jag att man behandlar andra med mer empati än tidigare, säger Johanna.

”Alla har en historia att berätta”

Irya Gmeyner är låtskrivare, producent och artist och handleder arbetet med sommarpratarna tillsammans med Thomas Holst.

– På grund av corona finns det inte så många kulturjobb för ungdomar så jag fick frågan om jag kunde hitta på något. Vi visste inte vilka ungdomarna var men oavsett erfarenhet och bakgrund så har alla en historia att berätta. Så jag föreslog att vi skulle spela in ett sommarprat med dem, säger hon.

Varför är det här projektet viktigt?

– Det finns väldigt få forum där unga kan prata om hur man upplever saker utan att en vuxen eller ens omgivning tolkar det. Jag har jobbat mycket med ungdomar och många mår dåligt och har ingen att prata med. De upplever också att de har svårt att prata med kompisar, de är rädda att de ska tycka att man är sämre bara för att man mår dåligt. Det här blir som ett ventilationsrum att berätta om hur man känner och tycker.

För flera av ungdomarna har sommarpratet varit en stor utmaning.

– Många är inte vana vid att uttrycka sig i text så det har varit en stor utmaning. Och det är läskigt att sitta och prata om sig själv, även om vi gått igenom texterna och kommit med feedback så är det läskigt att spela in. De pratar om väldigt personliga och jobbiga ämnen, om mobbning, om autism, om svåra resor över havet, om flykt och ensamhet.

Tillsammans har de haft en månad ihop - en alltför kort tid menar Irya Gmeyner.

– Det svåra har varit att sätta igång processen. Det är en process som man inte kan skynda på, man måste lära känna varandra, våga uttrycka sig, våga prata om saker. Fundera på vad man vill skriva om och vad det är man vill berätta. Så nu i slutet tänker man ”Är tiden redan slut? Vi har ju precis börjat!”.

FAKTA

Här kan man lyssna på sommarpraten:

https://malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Malmo-Kulturskola/Malmos-Unga-sommarpratare.html

Utrikes

Hungerkatastrof väntar i coronavirusets spår

En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hjälporganisationen Oxfam varnar för en global hungersnöd i spåren av covid-19. Upp till 12 000 människor om dagen beräknas kunna dö av undernäring i slutet av året.
För att förhindra en svältkatastrof behövs kraftfulla insatser från det internationella samfundet.

Coronaviruset har fått land efter land att stänga ner. Det har lett till ekonomisk recession och massarbetslöshet i stora delar av världen. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam i rapporten "Hunger Virus" för att pandemin även kan leda till hungersnöd.

Mest akut är situationen i Venezuela, Sydsudan, Jemen och andra länder där det redan råder matbrist. I det hårt krigsdrabbade Jemen har pandemin lett till att merparten av de jemeniter som jobbar som gästarbetare i Gulfländerna blivit arbetslösa.

– De har förlorat sina jobb så de har inte haft möjlighet att skicka hem pengar till familjemedlemmar som behöver dem för att köpa mat, säger Muhsin Siddiquey som är nationell chef för Oxfam i Jemen.

Totalt rör det sig om drygt 2,3 miljarder kronor som gått förlorade i ett land där 20 miljoner människor redan lider av matbrist.

Västafrika drabbat

Även i Västafrika med länder som Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria och Senegal är situationen kritisk. Restriktionerna som följde av pandemin har gjort att många förlorat sina inkomstkällor.

– I våra länder är de flesta jobben i den informella sektorn. Med nedstängningen kan människor inte längre jobba och det finns inga sociala skyddsnät som i utvecklade länder, säger Azara Remalia Sanogo, regional rådgivare för Oxfam i Västafrika.

Jordbrukssektorn består främst av självhushåll och de stängda gränserna gör att det inte går att få tag i utsäde, gödsel och annat som behövs för att plantera grödor.

– Vår prioritet är att hjälpa till för att minska hungern hos befolkningen. Covid-19 är inte det största problemet i regionen utan det är hungern.

Kvinnor drabbas extra hårt av de ekonomiska effekterna av pandemin, enligt Oxfam. De arbetar ofta i småjordbruk och har en central roll för att odla och bearbeta livsmedel som sedan säljs på marknader samtidigt som de ansvarar för hemmet.

Massiva åtgärder

För att förhindra en svältkatastrof i spåren av pandemin, som kan göra att 122 miljoner människor drabbas ytterligare, krävs enligt Oxfam kraftfulla åtgärder från världssamfundet.

Det handlar bland annat om att finansiera FN:s covid-19-arbete, skriva av utvecklingsländers skulder och bygga mer rättvisa och hållbara livsmedelssystem som gynnar småskaliga producenter. Muhsin Siddique framhåller även nödvändigheten att få stopp på Jemenkriget och andra konflikthärdar,

– Säkerhetsrådet och FN:s mer inflytelserika medlemmar, som USA, Storbritannien och Sverige, behöver arbeta för ett globalt eldupphör för att få ett slut på konflikterna, säger han.

En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen klockan 18.52.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Ambulans och räddningstjänst avvaktar, enligt SOS Alarm, men polisen är på plats för att undersöka händelsen.

Sport

Toivonen från start mot Mjällby

Ola Toivonen gör sin första match från start i Malmö sedan 2008.
Ola Toivonen gör sin första match från start i Malmö sedan 2008.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Ola Toivonen gjorde i förra omgången comeback i allsvenskan när han fick ett inhopp i 0–1-förlusten borta mot Elfsborg.

Nu får den förre landslagsanfallaren chansen från start när Malmö FF gästar Mjällby i svenska cupens semifinal på Strandvallen.

Den skånska storklubben har vunnit hela sex SM-guld på 2000-talet men i det inhemska cupspelet har det gått trögare. Malmö FF jagar sin första triumf i svenska cupen sedan 1989.

För det krävs seger mot Mjällby i kväll och sedan finalvinst mot antingen Elfsborg eller IFK Göteborg som möts i den andra semifinalen på Borås arena.

En som dock saknas i MFF är mittfältsstjärnan Anders Christiansen som dras med en skada.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Pant på mobiler och paddor utreds

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Pant på mobiltelefoner, mer återbruk av byggmateriel och minskad plastanvändning.
Det kan bli konkreta effekter av regeringens antagna strategi för en cirkulär ekonomi.

– Vi måste titta på alla flöden av material som vi har i vårt samhälle så att vi kan återbruka, återvinna och undvika att bryta nya jungfruliga material, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det är, enligt Lövin, en av essenserna i den nationella strategi för hur Sverige ska ställa om till en så kallad cirkulär ekonomi.

– Men vi måste också minska avfallsmängderna, vi håller på att drunkna i sopor.

De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

Under hösten kommer utredningsförslag om hur engångsartiklar i plast ska kunna ersättas av sådant som kan användas fler gånger och som inte är av plast. Mål för återvinning av byggmaterial ska höjas och regler för att minska förbränning av insamlat material skärps.

Miljöpartiet ska i förhandlingarna inför regeringens budgetproposition driva krav på att en halv miljard kronor per år ska anslås fram till och med 2023 för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.

Lars Larsson/TT

Utrikes

Expert: Ett bakslag för Trump

Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.
Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Under Rysslandsutredningen utmålade sig USA:s president som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Men den retoriken har inte gått hem när det gäller frågan om Donald Trumps skattedeklarationer, säger den amerikanske statsvetaren Chris Galdieri.

På torsdagen gav Högsta domstolen i USA grönt ljus för New Yorks distriktsåklagare att kräva ut Donald Trumps skattedeklarationer. Ett bakslag för presidenten, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Det här har aldrig varit en fråga som Trump lyckats vända till sin fördel. Andra politiker offentliggör sina deklarationer utan några åthävor och det framstår som att presidenten har något att dölja. På det sättet är Högsta domstolens utslag en förlust för honom.

Svårare hävda häxjakt

Under Rysslandsutredningen, som handlade om huruvida Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva under det amerikanska presidentvalet 2016, utmålade sig presidenten som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Ett budskap som gick hem hos stora delar av hans kärnväljare. Trump har försökt hävda att samma sak rörande striden om hans skattedeklarationer – men utan samma framgång.

– Jag tror inte att det är så många väljare som tänker: "Så orättvist att politiker måste redovisa sin privatekonomi, äntligen någon som står upp mot det", säger Chris Galdieri.

Dröjsmål en delseger

Enligt Chris Galdieri kommer det förmodligen att dröja tills efter presidentvalet den 3 november innan skattedeklarationerna blir offentliga.

– På det sättet kan det ses som en delseger för Trump. På sikt är det högst sannolikt att distriktsåklagaren får ut dokumenten, men det kan dröja ganska länge innan allmänheten får se dem. Men Högsta domstolens beslut innebär att Demokratiska partiet kan hålla liv i den här frågan i valrörelsen. Och om du tittar på vad Trump själv skriver på Twitter tycks han inte se några ljusglimtar, säger Galdieri.

Känner sig sviken

På Twitter skriver Trump bland annat att Högsta domstolen inte hade dömt på samma sätt om målet gällt "någon annan president". Chris Galdieri tror att presidenten känner sig sviken. Bägge de domare som Trump nominerat till landets högsta juridiska instans röstade emot honom.

– Jag tror att hans syn på politiken handlar om tjänster och gentjänster. "Jag var inte tvungen att utse er, ni står i skuld till mig för att ni sitter i rätten." Nu känner han sig förrådd, säger statsvetaren.

Ivar Andersen/TT

Hässleholm

Ovårdat vattendrag stoppar paddling

Helén Fingalsson och Sven-Gunnar Lövkvist kan inte paddla i den blockerade Almaån.
Foto: Sharon Wong
Hässleholm
Hässleholm Trots många potentiellt paddlingsvänliga åar har Hässleholms kommun inga planer på att vårda eller märka ut kanotleder.
– Det hade ju varit passande nu under coronatider, tycker Sven-Gunnar Lövkvist, som inte har kunnat paddla i Almaån.

Redan i fjol stoppas sommarpaddlingen av att vattendraget blockeras av fallna träd och gräs. Även skrot och skräp samlas vid hindret. Helén Fingalsson och Sven-Gunnar Lövkvist brukar dra kanoten till Almaån för att paddla motströms mot Finjasjön.

Träd och grenar blockerar vattenflödet i Almaån.
Foto: Helén Fingalsson/Privat

– Men nu kom vi inte vidare. Det var speciellt mycket där Hörlingeån och Almaån möts, vid Mölleröds kungsgård, förklarar Helén Fingalsson och visar på en gammal karta från 1980 som visar kanotlederna i Hässleholm.

– Jag försökte kontakta kommunen då men de var på semester och jag fick inte tag på dem.

En gammal karta med kanotleder i Hässleholms kommun från 1980 visar att det finns många bra vattendrag i området.
Foto: Sharon Wong

I år ska ännu mer träd och växter blockera längs ån. För att ta sig vidare måste man därför lyfta kanoten över varje hinder. På Hässleholms kommuns hemsida står det att det finns kanotvatten vid Almaån, Verumsån, Röke- och Hörlingesån men att de inte vårdas.

Aktivitet under pandemin

Sven-Gunnar Lövkvist tycker att det är synd att det inte rensas. Speciellt under denna sommar med coronapandemin då fler försöker hitta aktiviteter att göra både ute i naturen och lokalt.

Helén Fingalsson och Sven-Gunnar Lövkvist tycker att paddling är en perfekt aktivitet under coronapandemin.
Foto: Helén Fingalsson/Privat

– Det hade varit perfekt läge nu i coronatider att uppdatera kanotleder. Det räcker med att röja träden och göra det framkomligt så det är väldigt lite jobb, säger Sven-Gunnar Lövkvist.

– Kommunen har ingen skyldighet men man hade kanske kunnat göra det ändå precis som med vandringslederna.

Inga planer

Enligt Gunnar Swärdh på tekniska förvaltningen är Hässleholms kommun inte ansvarig för underhåll av vattendrag. Kommunen har inte heller några planer på att ordna kanotleder, berättar Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen. Istället hänvisar han till andra vattendrag som till exempel sjön Immeln, som han vet är passande för kanotpaddling.

NÄSTA ARTIKEL