Göran Malmqvist blev 95 år gammal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Göran Malmqvist är död

Sinologen, språk- och litteraturforskaren och översättaren Göran Malmqvist är död. Han blev 95 år gammal.
Göran Malmqvist föddes den 6 juni 1924 i Jönköping och spenderade barndomen i Kullabygden i Skåne och ungdomen i Västergötland.
Genom den kinesiska författaren och filosofen Lin Yutangs bok Konsten att njuta av livet upptäckte han det kinesiska språket och började studera det på Stockholms högskola.
Han gjorde akademisk karriär med undantag för tre år på 50-talet då han var kulturattaché i Peking.
Han var verksam på olika universitet runt om i världen. Bland annat var han professor i kinesiska vid Australian National University i Canberra.
1965 återvände han till Stockholm för en professur i sinologi (vetenskapen om det kinesiska språket och kinesisk kultur). Han blev professor emeritus 1990.
1985 efterträdde Göran Malmqvist litteraturvetaren Henry Olsson på stol nummer fem i Svenska Akademien.
I en diger gärning märks att han översatt ett 40-tal volymer kinesisk litteratur från olika epoker, däribland flera av Nobelpristagarna Gao Xinjian och Mo Yans verk.
Han har också skrivit flera språkvetenskapliga böcker.
Vid sidan av det kinesiska språket översatte han även svensk lyrik till engelska och engelsk lyrik till svenska.
Han skrev även skönlitterärt, däribland Haiku för ros och oros skull (2002) och Guldfisken som älskade att sjunga Mozart – femtio kortromaner (2013).
Med sin första fru Ningtsu Ch’en fick han tre söner. Efter hennes död 1996 gifte han om sig med kulturjournalisten Wenfen Chen.
”Göran Malmqvist gjorde en ovärderlig insats som ledamot av Svenska Akademien och som förmedlare av kinesisk litteratur till en svensk läsekrets”, skriver Svenska Akademien på sin hemsida.