Hanaskog

101 kvadratmeter stort hus i Hanaskog sålt till ny ägare

Artikel Hanaskog Fastigheten på Kviingevägen 55 i Hanaskog har fått en ny ägare.

PREMIUM

Fastigheten på Kviingevägen 55 i Hanaskog har fått en ny ägare. Köpare är Anders Larsson, 37 år, och säljare är Margith Nordgrens dödsbo. Köpet blev klart i oktober 2019 och priset blev 875 000 kronor. Det 101 kvadratmeter stora huset är byggt 1961.

I november förra året såldes ett annat hus på samma gata, på Kviingevägen 52. Där blev priset för den 125 kvadratmeter stora villan 1 350 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Scania drar tillbaka utdelningsförslag

Lastbilstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till aktieägarna. Arkivbild.
Lastbilstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till aktieägarna. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbillstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till Traton. Det tyska ägarbolaget Traton går därmed miste om 6,2 miljarder kronor.
Från fackligt håll gläds man över beslutet.

Osäkerhet kring det ekonomiska läget på grund av coronapandemin anges som orsak enligt pressmeddelandet från Scania. Samtidigt har Tillväxtverket meddelat att bolag som lämnar koncernbidrag också diskkvalificerar sig för statligt stöd till korttidspermittering – något som Scania valt att göra sedan slutet av mars.

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, är därför glad över beskedet:

– Det är absolut välkommet från vår sida. För vår del har det riskerat att göra att vi inte får stöd för korttidsarbete. Därför har vi också tyckt att det varit viktigt, båda för att företaget behöver pengarna i rådande situation men också för att vi ska uppfylla Tillväxtverkets regler, säger hon till TT.

TT: Har det funnits oro för vilken väg man ska välja?

– Bland medlemmarna har det funnits oro för att vi ska gå ned på korttidsarbete men det sedan egentligen inte fått någon effekt men vi har haft en bra dialog med vår ägare och de haft en god förståelse för vår situation. Där har det inte brustit,

Det tyska bolaget som äger 100 procent av Scania skulle annars fått en planerad utdelning på 6,2 miljarder kronor. Scania ska nu hålla årsstämma den 25 juni. På Stockholmsbörsen får dagens besked en positiv reaktion för Traton som rusar nästan sex procent.

Tobias Österberg/TT

Utrikes

Trumps order kan öka pressen på sociala medier

USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
Fotograf: J David Ake/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump väntas i dag utfärda en presidentorder om socialamedieföretag. Presidenten vill se över reglerna för vilket ansvar företagen har för användarnas inlägg, enligt ett utkast till ordern.
Det kan öppna för fler rättsprocesser mot teknikjättarna.

Uppgifterna kommer sedan Trump hotat att stänga ner sajter och plattformar som han anklagar för att tysta konservativa röster.

Presidentens ilska tycks ha väckts av att Twitter i tisdags för första gången flaggade två av hans inlägg med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta om hans påståenden. Varningen innehåller en länk till en sida där Twitter slår fast att "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning kommer att leda till valfusk".

Dagen därpå gick Trump ut, via just sin favoritplattform Twitter, med hot om kraftfulla åtgärder mot socialamedieföretag.

"Republikaner känner att socialamedieplattformar fullständigt tystar konservativa röster", skrev han. "Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske", fortsatte presidenten.

Ingen nedstängning

Senare meddelade företrädare för Vita huset att en presidentorder om sociala medier kommer att utfärdas under torsdagen, utan att gå in på några detaljer.

Någon form av nedstängning verkar inte bli aktuell, att döma av ett utkast som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Där framgår att USA:s federala kommunikationsmyndighet FCC ska få i uppdrag att se över regler i en lag som undantar nätplattformar från juridiskt ansvar för innehåll som deras användare lägger ut. Ändringar av reglerna skulle kunna öppna för en ökning av rättsprocesser mot teknikjättarna.

Tanken är att FCC ska undersöka om sociala medier som modererar innehåll gör det på ett vilseledande sätt – och om de i så fall ska kunna förlora sitt allmänna undantag från ansvar för innehåll, skriver Reuters.

Bland annat ska också ett rapporteringsverktyg upprättas där medborgare ska kunna rapportera in klagomål om censur på nätet till regeringen, enligt utkastet.

Hänvisar till policy

Trump och flera andra republikaner har länge anklagat teknikjättar som Google, Twitter och Facebook för partiskhet mot konservativa röster. De har avfärdats av samtliga företagen, som understryker att de inte tar några ideologiska hänsyn när det tillämpar sina policyer om exempelvis olämpligt innehåll.

Twitter säger att man flaggat Trumps inlägg i enlighet med företagets policy om val, som stadgar att användare inte får utnyttja plattformen till att manipulera eller störa val eller andra medborgerliga processer.

"Vi anser att de inläggen kan göra väljare förvirrade kring vad som krävs för att få en röstsedel och delta i valprocessen", skriver företaget med syfte på Trumps inlägg.

Facebook agerar inte

Facebook har dock valt att lämna ett likadant Trump-inlägg om poströstning okommenterat.

I en intervju med konservativa Fox News säger Facebookchefen Mark Zuckerberg att hans företag har en annan inställning än Twitter.

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdomare över allting som människor säger online, säger Zuckerberg.

– Generellt sett tycker jag att privata företag, särskilt dessa plattformar, inte bör vara i stånd att göra det.

Twitters grundare och vd Jack Dorsey slår tillbaka och säger att agerande mot desinformation inte handlar om att agera sanningsdomare.

"Vår avsikt är att koppla samman information gällande motstridiga uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan göra en egen bedömning", twittrar Dorsey.

"Vi kommer att fortsätta peka på inkorrekt eller omtvistad information om val runt om i världen. Och vi kommer att erkänna och stå för eventuella misstag vi gör."

Mattias Mächs/TT

Ekonomi

SAS jagar pengar hos ägarna

Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS vädjar till ägarna om kapital för att överleva krisen. "Intensiva och konstruktiva" diskussioner förs med svenska och danska staten.
– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson, vd för SAS till TT.

Omfattande åtgärder för att minska kostnader som korttidspermitteringar och storvarsel räcker inte. För SAS är det nödvändigt att söka stöd hos ägare för att hålla i gång verksamheten på den låga nivån som råder.

– Ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Vi behöver rekapitalisera bolaget. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare, säger Rickard Gustafson.

Bolaget får tummen ned på börsen och SAS aktie rasar runt nio procent.

Behov av miljarder

I slutet av april hade SAS 4,2 miljarder kronor i sin kassa. I början av maj fylldes den på med hjälp av ett treårigt lån på 3,3 miljarder kronor, med garantier från den svenska och danska staten som också är huvudägarna i SAS. Rickard Gustafson bedömer likviditeten som god i nuläget men bolaget blöder varje dag merparten av flottan står på marken.

Det är därför nya diskussioner har inletts med ägarna under senare tid. Målet är enligt vd att kunna presentera en mer detaljerad rekapitalisering för marknaden i juni. Rickard Gustafson vill inte säga mer än att diskussionerna handlar om betydande belopp som behövs för att överleva.

Analytikern Jacob Pedersen på danska Sydbank, som sedan länge bevakar SAS och flygbranschen, säger till nyhetsbyrån Ritzau att SAS kan behöva ta in upp emot sju miljarder kronor i nytt kapital. Ett sätt kan vara genom nyemission av aktier till de nuvarande ägarna, enligt Pedersen. Och det bedömer han skulle kunna ställa saker på sin spets när det gäller ägandet där han tror att danska staten har ett intresse av att stärka sin kontroll över bolaget.

– Svenskarna har tidigare angett att de inte är långsiktiga ägare i SAS, säger Jacob Pedersen till Ritzau.

Långsam återhämtning

SAS har också vänt sig till norska staten, som sålde sitt ägande 2018, med hopp om ytterligare en kreditfacilitet.

– Vi är i en aktiv diskussion med norska staten och försöker finna lösningar på hur vi ska kunna få tillgång till en sådan facilitet på ett sätt som fungerar för SAS. Och jag har en stor tro på att vi kommer att finna en lösning, säger Rickard Gustafson.

SAS kvartalsrapport för perioden februari till april, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår visade som väntat på en brakförlust, minus 3,7 miljarder före skatt. Det som började med reserestriktioner till Kina blev snabbt en global kris för flygbranschen när coronapandemin drog ner efterfrågan på resor till nära noll.

SAS som under senare tid främst trafikerat ett fåtal inrikeslinjer i Sverige och inrikestrafiken i Norge, öppnar under juni några fler linjer. Det betyder att man då går från 15 flygplan i trafik till 30. Men återhämtningen beräknas ta flera år. Inte förrän 2022 tror Rickard Gustafson att efterfrågan på flygresor är tillbaka på samma nivåer som före krisen.

– Sommaren kommer inte att bli den sommar vi hade förutsatt när vi startade det här året. Ett visst resande kommer att komma upp men det kommer att vara en bråkdel av vad vi hade tänkt oss, säger han.

FAKTA

Fakta: SAS delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: SAS

Ekonomi

Ikea snart tillbaka på banan

Tidigare tomma varuhus på väg att öppna igen. Arkivbild.
Tidigare tomma varuhus på väg att öppna igen. Arkivbild.
Fotograf: Frank Rumpenhorst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Möbeljätten Ikea är på väg att gradvis öppna alla sina 442 varuhus världen över, meddelar en talesperson för företaget.

Omkring 350 varuhus, som varit tillfälligt stängda till följd av coronapandemin, öppnar nu gradvis och resterande 100 väntas öppna kommande veckor, enligt nuvarande plan.

Samtidigt meddelar ledningen för Inter Ikea att expansionen i Chile fördröjs ytterligare, till 2022, i spåren av krisen.

Skåne

Andra världskriget födde flottiljen

JAS 39 Gripen på F10 i Ängelholm.
Fotograf: Katsuhiko Tokunaga
Skåne
Ängelholm När andra världskriget bröt ut 1939 hade Sverige en jaktflottilj för Stockholms luftförsvar på F8 i Barkarby utanför Stockholm. Erfarenheterna från luftkriget ledde till att riksdagen tillstyrkte uppsättningen av två nya jaktflottiljer - F9 i Göteborg och F10 i Malmö.

Personalen rekryterades genom förflyttning från andra förband och nyrekrytering. Inkvartering skedde i förhyrda bostadshus i Kirseberg och värnpliktiga i stadsdelens uttjänta vattentorn.

1945 flyttade flottiljen till Barkåkra utanför Ängelholm och området byggdes ut i flera etapper. I slutet av 1990-talet var F10 som störst. Flottiljen hade då operativa uppgifter med Jas, grundläggande flygutbildning på Flygkrigsskolan och utbildning av personal från Österrike.

Denna tid präglades också av många förändringar – inte minst nybyggnationer. Anpassning av rullbanor och taxibanor, nya hangarer och kompletteringar inom stödfunktionerna. Nästan en halv miljard kostade kalaset.

Paradoxalt nog hade ödets klocka redan klämtat för F10. I försvarsbeslutet, som kom i maj 1999, nämnde ÖB F10 som ett alternativ för nerläggning.

Vilket också skedde. Den 31 december 2002 lämnades flottiljfanan över till F17. Därpå följde en parad på Stortorget i Ängelholm och en mottagning för personalen.

I dag finns bara reguljärflyg och civilflyg kvar på den gamla flygflottiljen. Området har nyligen tagits över av Peab.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Ekonomi

Swedbanks styrelse får ansvarsfrihet

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Aktiespararna ville se att Swedbanks förra styrelse skulle nekas ansvarfrihet efter penningtvättsskandalen som briserade 2019. Men som väntat gick storägarna på den motsatta linjen. Den enda som årsstämman inte ger ansvarsfrihet är den före detta vd:n Birgitte Bonnesen.

Lars Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter flera avslöjanden om misstänkt penningtvätt i banken. Men ansvarsfriheten för året får han, liksom alla som satt i hans styrelse, alltså från årsstämman.

I ett utlåtande från februari anser Swedbanks revisorer att stämman bör ge styrelsen ansvarsfrihet, men inte ge det till den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Och stämman gick helt på revisorernas linje, vilket innebär att Bonnesen kan stämmas av Swedbank för hur hon agerat under tiden som vd.

Innan beslutat pläderade Aktiespararnas vd Joakim Olsson för nekad ansvarsfrihet.

– Det är inte rimligt att furstens undersåtar ska offras och ta det offentliga ansvaret och få all skuld, samtidigt som Lars Idermark och dennes styrelse går fri från ansvar. Styrelsen har ett tydligt ansvar för det som inträffat.

Men när stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan till stämman var det tydligt att storägarna stod på den gamla styrelsens sida.

Städar uppifrån

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är att bankerna denna gång är en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

2,6 miljoner

Henriksson avslutade med en framåtblick.

– Sverige kommer gå igenom tre faser, mitigering, en uppstart av ekonomin, och sedan en lång, mödosam resa tillbaka till en fungerande ekonomi.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson höll ett anförande, men innan kamerorna hade slagits på, så journalisterna på plats kunde inte ta del av det.

Senare under stämman kommer aktieägarna bland annat ta ställning till styrelsens arvoden, som föreslås vara oförändrade. Det skulle innebära att ordförande Göran Persson även nästa år kan räkna hem 2,6 miljoner kronor för uppdraget, och övriga styrelseledamöter drygt 600 000 kronor.

FAKTA

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Inrikes

Andelen döda på äldreboenden ökade i maj

Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Nära hälften av dem bodde på äldreboende, var fjärde hade hemtjänst. Det visar Socialstyrelsens senaste siffror.
Drygt två månader efter första fallet av smitta på äldreboenden debatterar riksdagen på fredagen åtgärder mot smittspridning på äldreboenden.

Man visste från början att coronaviruset var farligast för de äldre. Tidigt sade ansvariga myndigheter att de måste skyddas. Nu står det klart att man inte lyckades med det. I dag har smittan konstaterats på äldreboenden och i hemtjänsten över i princip hela landet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterade i onsdags att de flesta riskindikationerna finns inom äldrevården. Ivo har under en rad år pekat ut risker och brister inom äldreomsorgen. Det handlar om kompetensförsörjning, brist på kontinuitet och hygienrutiner. Brister som inte har varit någon hemlighet.

– Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli så här. Det här blottar en brist som funnits i äldrevården i många år, sade Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, tidigare till TT.

Saknades kunskap

Det handlar om flera faktorer: tidspress, underbemanning, stor personalomsättning med timanställda och bristande hygienrutiner och skyddsutrustning. Bilden som gavs i inledningen av epidemin att beredskapen i regionerna och kommunerna var god, har nu visat sig inte stämma. Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjar att det saknades kunskap på flera viktiga områden om hur beredskapen såg ut, om det skulle bli en omfattande smittspridning.

För kommunerna, som ansvar just för äldreomsorgen, hade ingen nationell beredskapsinventering gjorts.

Hur effektiv den svenska förvaltningsmodellen är med delat ansvar mellan kommuner, regioner och centrala myndigheter i kristider, är en fråga som lär komma upp i riksdagsdebatten på fredagen. Bland annat Moderaterna har efterlyst en snabbare och tydligare statlig krisledning.

Tydligare styrning

Det finns behov av en tydligare hierarki med en krisledande instans som har befogenheter att i ett krisläge styra över andra myndigheter, konstaterade Allianspartierna i en rapport 2018.

Socialstyrelsens siffror för äldreomsorgen är en uppdatering från i början av maj och visar att andelen av dem över 70 år som dött i covid-19 och som bott på äldreboenden ökat något. Den 6 maj var det 45,6 procent. Den 25 maj var siffran 48,8 procent.

Socialstyrelsens statistisk bygger på läkarnas dödsorsaksintyg och släpar efter något jämfört med Folkhälsomyndighetens (FHM) siffror. Den 25 maj var FHM:s dödstal 4 029 medan Socialstyrelsens var 3 964. Av dessa var 3 585 70 år och äldre.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer.

Upp till åldersgruppen 85 år är det fler män än kvinnor som dör i varje åldersgrupp. Över 85 år är det fler kvinnor än män, 1 089 jämfört med 884.

Owe Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Döda per åldersgrupp

Den 25 maj hade 3 964 personer avlidit till följd av covid-19 enligt dödsorsaksintyg.

Totalt Procent Män Procent Kvinnor Procent

Under 50 42 1,1 28 1,3 14 0,8

50-59 103 2,6 85 4,0 18 1,0

60-69 234 5,9 167 7,9 67 3,6

70-74 316 8,0 209 9,9 107 5,8

75-79 540 13,6 330 15,6 210 11,4

80-84 756 19,1 419 19,8 337 18,3

85-89 941 23,7 465 21,9 476 25,8

90+ 1 032 26,0 419 19,8 613 33,3

Utrikes

Iranier i chock över "hedersmord" på 14-åring

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Fotograf: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En pappas mord på sin 14-åriga dotter har väckt starka reaktioner i Iran. Han dödade henne efter det att hon gett sig av med en 34-årig man från Talesh, omkring 30 mil nordväst om Teheran. Hon hittades efter fem dagar på rymmen, togs till en polisstation varifrån pappan hämtade hem henne – trots att hon ska ha uttryckt rädsla för att bli utsatt för våld som straff.

Fallet slogs upp stort i flera iranska tidningar i onsdags och debatten är intensiv i sociala medier, där de flesta fördömer mordet.

I flera år har lagförslag gällande så kallade hedersmord cirkulerat mellan olika beslutande organ i Iran. Men med anledning av det uppmärksammade mordet har president Hassan Rohani bett sin regering att skynda på arbetet för att få igenom hårdare lagstiftning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den mördade flickans pappa är gripen och riskerar upp till tio år i fängelse.

NÄSTA ARTIKEL