Annons

Att hitta orden som berör

Hästveda Att skriva ett tal som berör och att framföra det med ett starkt patos. Det var uppgiften för klass 6 på Hästveda skola under tisdagen. Och det blev både tårar och skratt.
Hässleholm • Publicerad 22 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Vem minns inte talet där Martin Luther King fällde de bevingade orden ”I have a dream”. Eller den före detta amerikanska presidenten Barack Obamas ”Yes, we can”.

Att framföra ett tal med ett starkt patos, det vill säga ett tal som berör människor och väcker starka känslor, är inte lätt. Vissa har lättare för det än andra och många gånger kräver det år av träning.

Annons

Under tisdagskvällen var det dags för årskurs 6 på Hästveda skola att framför så kallade TED-tal inför föräldrar, syskon och släktingar.

Tillsammans med sin svensklärare Anna-Karin Eriksson har de fått träna på att skriva tal som väcker känslor och som final få framföra det för familjen.

Det blev både tårar och skratt och talen rev ner massor med applåder.

Flera av eleverna beskrev sin kärlek till föräldrar, syskon, släktingar, vänner, djur eller en sport.

Harry Viktorsson beskrev hur klassen gått till väga.

– Man börjar med ”Vet du hur det känns ...” innan man berättar en händelse. Sedan kommer en cliff hanger och talet ska väcka starka känslor.

Eleverna berättade att de fått lära sig att prata tydligt och långsamt och titta på publiken och flytta blicken.

Nervositeten hängde i luften och flera berättade att de var rädda för att komma av sig. Men vad gör det. Kanske minns man talet just på grund av en tappad tråd som elegant fångas upp igen.

bild 1/6
Alice Jansson berättar om sin mamma som hon tycker mycket om.
Anna-Karin Eriksson önskar Harry Viktorsson lycka till. Han berättade om världens bästa mormor som inte kan orientera. Foto: Helén Fingalsson
Årskurs 6 på Hästveda skola håller Ted-tal för föräldrar och syskon. Anna-Karin Eriksson hjälper Alicia Nilsson med mikrofonen.
Amanda Malm och Anna Joachimsson förbereder sig innan det är dags att gå upp på scenen.
Årskurs 6 på Hästveda skola håller Ted-tal för föräldrar och syskon.
Isaac Åkesson har en av eleverna som jobbat med att skriva och framföra tal i fyra veckor.
Alice Jansson berättar om sin mamma som hon tycker mycket om.
Anna-Karin Eriksson önskar Harry Viktorsson lycka till. Han berättade om världens bästa mormor som inte kan orientera. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons