En bil tillhörande en bilskola på Odenplan i Stockholm, en dekal med texten "Övningskör" sitter på bilen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

De har kuggats flest gånger

Skåne En Malmöbo och en Osbybo ligger i topp i regionen över att ha gjort flest uppkörningar innan de fick körkortet.
Vardera har de kört upp över 30 gånger.

Det är dyrt att genomföra ett förarprov. Mellan 1 200 kronor och 1 440 kronor kostar det beroende på om man gör det på dag- eller kvällstid. Och då är inte teoriprovet inkluderat.

För vissa blir det kortet dock dyrare än för andra. Det finns som bekant de som kuggar både en, två och tre gånger. Eller 30. I topp i Skåne ligger två herrar i 40-årsåldern, en från Malmö och en bosatt i Osby kommun, som vardera kuggat 32 gånger. För Malmöbon pågick uppkörningsprojektet under 41 månader, mellan 2013 och 2016. För Osbybon gick det dock snabbare. Han avlade sitt första prov sommaren 2016 och var klar 20 månader senare.

Då ligger de, med en delad 15:e-plats i riket, ändå i lä jämfört med en 45-årig man i Sollentuna som gick bet på uppkörningen 50 gånger innan han fick körkortet.

Det är naturligtvis ovanligt många gånger men faktum är att sedan 2013 har 1 300 personer kört upp fler än 15 gånger.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.

[contentcards url=”https://www.skd.se/2019/09/18/kvin%C2%ADna-lurades-ta-falskt-kor%C2%ADkort-i-polen/” one_line=”true”]

En 40-åring från Upplands Bro lyckades köra upp inte mindre än 15 gånger på en och en halv månad vilket gör honom till den person som kört upp flest gånger på kortast tid.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

 

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/09/18/kvin%C2%ADna-lurades-ta-falskt-kor%C2%ADkort-i-polen/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2018/01/04/kopte-korkort-av-tjej-pa-kafe-i-grekland/"][contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2017/05/22/kopte-korkort-for-3-500-kronor/"]