Annons

Globala innovationer

Debatt Skåne har unika förutsättningar.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Kungen besöker ESS. Foto: TT
Kungen besöker ESS. Foto: TT

Skåne har unika förutsättningar. Här samsas lärosäten med innovativa företag och de unika forskningsanläggningarna Max IV och European Spallation Source (ESS). Att många företag och organisationer har fått upp ögonen för vår regions styrkor är både tydligt och glädjande.

Extra glada är vi över att FN:s projektleveransorganisation (UNOPS) valt att förlägga sitt globala innovationscentrum i Lund på Ideon Science Park. Det kommer att bli det andra i världen av sitt slag. Skåne tar ännu ett steg åt rätt håll för att bli en starkare tillväxt – och innovationsregion. 

Annons

I praktiken innebär det att svenska innovationsbolag, oavsett om de är små, medelstora eller globala får tillgång till ett globalt ekosystem för utveckling av innovationer i världsklass. Samtidigt får bolagen ingångar till FN:s inköpskanaler.

Att FN förlägger innovationscentret på Ideon Science Park är tack vare en tradition av högteknologiska innovationer i Lund. Med internationell närvaro i form av UNOPS kommer Lunds och Skånes företag att ges ytterligare möjligheter att etablera sig internationellt, samtidigt som attraktionskraften för företag att etablera sig i Skåne ökar.

Men det räcker inte. Sverige måste arbeta övergripande med att stärka infrastrukturen kring innovativa företag och våra forskningsanläggningar. Det gäller i synnerhet Lund där potentialen kring forskningsanläggningarna ESS och Max IV är stor.

När båda anläggningarna är fullt utbyggda kommer det att i Skåne bedrivas spjutspetsforskning i världsklass. Det finns goda förutsättningar att de framstegen kan översättas till nya produkter och arbetstillfällen, företag och ökad tillväxt.

För att det krävs att vi börjar bygga infrastruktur kring forskningsanläggningarna som gör det möjligt för forskare och entreprenörer att gå från forskningsresultat till en produkt för marknaden.

Ett viktigt steg i detta är att få på plats testbäddar och pilotproduktionsanläggningar i Skåne. Dessa anläggningar är viktiga för att de skapar en miljö där företag och forskare kan testa och demonstrera nya lösningar och prototyper redan under utvecklingsfasen.

Ett avgörande steg för att kunna nå våra högt ställda mål på miljö- och klimatområdet är att vi drar nytta av forskningens framsteg. Lyckas vi med det kan vi inte bara adressera några av våra mest trängande klimat- och samhällsproblem utan även skapa tillväxt och fler arbetstillfällen.

UNOPS ger regionens näringsliv ökade möjligheter att ta fram innovativa lösningar kopplade till de globala målen. Vi ser därför med stor förväntan fram emot att följa arbetet framöver.

Louise Eklund (L), regionråd för Liberalerna i Region Skåne  Philip Sandberg (L),
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons