Annons

Nedskärningar och politisk instabilitet

Opinion Besparingsförslagen fortsätter komma i Hässleholms kommun. Häromveckan aviserades att kommunledningsförvaltningen börjar med nedskärningar av 20 tjänster där bland annat folkhälsostrategen försvinner.
Opinion • Publicerad 22 oktober 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Besparingsförslagen fortsätter komma i Hässleholms kommun. Häromveckan aviserades att kommunledningsförvaltningen börjar med nedskärningar av 20 tjänster där bland annat folkhälsostrategen försvinner. Nu ska Avdelningen för arbete- och kompentensutveckling spara 30 tjänster. Avdelningens arbete inriktar sig främst på att nyanlända och andra personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska få stöd att hitta utbildning och arbete. Det är sannerligen en olycklig tajming när nu Arbetsförmedlingen har lagts ner.

Kommunen hoppas förstås på att regeringen ska kompensera och där får man 11 miljoner via den nya skatteutjämningen, något kommunen inte är nöjda med. Skattehöjningar är planerade, men situationen kräver ett nytänkande. Hur ska kommunen samverka både internt och externt för att klara av den svåra situationen? Hjälp kommer uppenbarligen inte att komma från statsmakterna.

Utvecklingen i grannkommunen Östra Göinge ser annorlunda ut, med positiva delårsrapporter och framåtblickande. I Östra Göinge har man också en stabilare politisk situation sedan flera mandatperioder, till skillnad från sin större granne Hässleholm. Det är troligt att det är en viktig anledning till skillnaden i ekonomi. Hässleholms politiker måste nu sätta ryggarna ihop för att lösa den svåra situationen.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons