En älskad syster är död

Berith Johansson, Olofström, har avlidit i en ålder av 88 år.
Närmast anhöriga är sönerna Stig, Per-Arne och Mats med familjer.

Ännu en länk i syskonskaran har brustit.
Berith var det tredje barnet av nio, till Johanna och Herman Ågren från Stenhagen, Lönsboda, Örkeneds församling.

Efter avslutad skolgång i Rönneboda skola fick hon jobb på torvmossen i Simenstorp. Hon var också ute och planterade granplantor åt Domänverket samt plockade potatis hos bröderna i Arkelstorp, Vånga och Österslöv. Andra arbetssysslor var att gallra betor och dra upp dem på hösten.
En tid arbetade hon på den nystartade syfabriken Junesco i Lönsboda, men hon trivdes inte med att sitta vid symaskin hela dagarna.
Så träffade Berith Allan Swanberg och de gifte sig 1950 och bosatte sig i hus i Olofström. De fick tre söner; Stig, Per-Arne och Mats.

De första åren var Berith hemma med barnen, därefter började hon jobba på Olofströmsbruket, där hon blev kvar fram till sin pensionering.
Äktenskapen tog slut i början på 1970-talet och då även jag var ensam gick vi ofta ut och dansade. Det var för oss ett kärt nöje.
Hon träffade sedan Arne Johansson och de gifte sig i början på 1980-talet.
Efter pensioneringen flyttade makarna till sin sommarstuga i Siretorp Sandviken, Sölvesborg. Där trivdes de båda vid havet, med båten och fiskandet. Där ville de leva sin ålderdom, men tyvärr ville ödet något annat.

2008 avled Arne hastigt i en hjärtinfark. Berith bodde kvar i stugan till 2010 då hon flyttade tillbaka till Olofström.
Hon var mycket hjälpsam så länge krafterna räckte till. De sista åren kämpade hon med sjukdomar, som krävde både sjukhusvård och rehabvård.
Jag är så glad att jag var på Karlshamns lasarett och hälsade på Berith tre dagar innan hon lämnade oss i stor sorg. Jag kan inte fatta att vår älskade storasyster inte finns ibland oss längre, att hon är borta för alltid.

Vi saknar henne så. Hon fattas oss. Sorgen är tung att bära för oss alla, men vi vet att hon inte lider längre.
Vi unnar Berith den vilan hon har fått. Tack för allt och farväl, kära storasyster! Sov så gott tills vi möts igen.