Annons

Bak­slag för hö­ger­po­pu­lister

Krönika Valen i Polen och Ungern inger hopp om att de auktoritära regimerna kan besegras i kommande val.
Opinion • Publicerad 24 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För en dryg vecka se­dan hölls vik­tiga val i både Polen och Ung­ern. I Polen var det par­la­ments­val, och i Ung­ern var det lo­kal­val.

Efter­som båda länderna på senare år rört sig i auk­to­ri­tär rikt­ning med in­skränk­ningar i de de­mo­kra­tiska fri­heterna var valen i de båda cen­tral­eu­ro­pe­iska länderna ex­tra in­tres­santa. Skulle de båda makt­ägande par­tierna, PIS i Polen och Fidesz i Ung­ern, stärka sin ställ­ning el­ler skulle op­po­si­tionen kun­na stoppa den auk­to­ri­tära ut­veck­lingen?

Annons

I Polen kan PIS (Lag och rätt­vi­sa) fort­sätta att styra med egen ma­jo­ri­tet i sejmen, 235 av 260 man­dat. An­delen röster ökade till 43 pro­cent.

Ändå stärkte op­po­si­tionen sina po­si­tioner. Det skedde ge­nom att flera par­tier sam­ar­betade i ko­a­li­tioner el­ler val­kar­teller, för att inte röster skulle gå för­lo­rade ge­nom att par­tier hamnade un­der spärren,­ som för­ra gången. Då fick PIS be­tyd­ligt fler man­dat än rös­te­talet mo­ti­verade, ock­så ge­nom att val­sy­stemet gynnar det största par­tiet.

Den här gången stod tre stora ko­a­li­tioner mot PIS – Med­bor­gar­ko­a­li­tionen med mittenhögerprofil som fick 134 man­dat, Lewica, med väns­ter­in­rikt­ning, som fick 49 man­dat, samt lands­bygds­par­ti­et PSL i sam­ar­be­te med det nya Kukisz som fick 30 man­dat. Dess­utom kom ett nytt hö­ger­ex­tremt par­ti, Kon­fe­de­ra­tionen, in i sejmen med 22 man­dat.

PSL är det enda par­tiet som funnits i par­la­mentet ända se­dan det första de­mo­kra­tiska valet i Polen ef­ter 1990. Då sam­ar­betade PSL un­der flera år med cen­ter­par­ti­er­na i Norden, men ef­ter Polens EU-in­trä­de har sam­ar­be­tet ty­värr tunnats ut då PSL valde den kon­ser­va­tiva gruppen istäl­let för den li­be­rala.

Det vik­tigaste re­sul­tatet var dock att PIS tappade sin ma­jo­ri­tet i se­naten, som måste god­känna alla lagar som an­tas av sejmen. Där­med kan inte PIS an­vända det ”snabb­spår” för lag­stift­ning som ofta gjorts för att und­vika of­fent­lig de­batt.

I Ung­ern lyc­kades op­po­si­tionen vinna i tio (av landets 23 största) städer mot re­ger­ings­par­tiet Fidesz kan­di­dater. Tre av landets tio mil­joner in­vå­na­re lever nu i om­rå­den där op­po­si­tionen har makten lo­kalt

Det blev möj­ligt tack vare ett ovan­ligt sam­ar­be­te mel­lan op­po­si­tions­par­tier, som ideo­lo­giskt står långt ifrån varandra men som valde att sam­ar­beta för att ha en chans mot Fidesz. So­cia­lis­tiska, gröna och li­be­rala par­tier samlades kring Gergely Karácsony, som där­för blev ny borg­mäs­ta­re i Budapest. Till och med ex­trem­hö­ger­par­tiet Jobbik (som dock rensat ut de mest ra­sis­tiska ele­menten ur par­tiet) gav sitt stöd, om än pas­sivt, där och i andra städer.

Fram­gångarna inger för­hopp­ningar om att kun­na vinna mot Fidesz i nästa par­la­ments­val.

I Schwe­iz valde folket i sön­dags le­da­möter i par­la­mentets un­der­hus. Där för­lo­rade det in­vand­rings­fi­ent­liga Schwe­iz Folk­par­ti tolv av sina 65 man­dat me­dan två gröna par­tier gick fram kraf­tigt och fick till­sam­mans över 20 pro­cent.

I Ös­ter­ri­kes par­la­ments­val för någ­ra vec­kor se­dan backade det höger­na­tio­na­lis­tiska par­tiet ÖVP ef­ter en kor­rup­tions­skan­dal och tappade tred­je­delen av sina röster.

Ut­veck­lingen visar att hö­ger­na­tio­na­lismen inte är omöj­lig att be­segra, trots för­sök att ändra spel­re­glerna för att be­gränsa den li­be­rala de­mo­kra­tin.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons